Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Μπορεί και να κάνουμε παρέα μαζί του. Ισως είναι και κάποιος συγγενής… Μπορεί να είναι παντρεμένος (δεν αποκλείεται να έχει ακόμα και παιδιά), μπορεί να κατέχει κάποια σημαντική θέση, να εργάζεται ή να είναι άνεργος.
Η ηλικία του είναι από 18 έως και 70 ετών! Τον συναντάει κάνεις από τον Εβρο έως και την Κρήτη. Από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο… Ελάχιστα πράγματα στη συμπεριφορά του προδίδουν αυτά που κρύβει μέσα του. Η πραγματική του «ταυτότητα» αποκαλύπτεται μόνο όταν βρίσκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του.
Τότε μεταμορφώνεται σε έναν διεστραμμένο τύπο που οι αρρωστημένες ορέξεις του τον οδηγούν στα πιο σκοτεινά μονοπάτια του Διαδικτύου.
Εκεί που ανήλικα αγόρια ή κορίτσια, ακόμα και βρέφη, βιάζονται και κακοποιούνται με τους πλέον σκληρούς και βάρβαρους τρόπους. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες είναι ανατριχιαστικά! Σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναγκάσει ακόμα και τους πλέον έμπειρους αστυνομικούς να κλάψουν, να θυμώσουν, να εξοργιστούν.
Βιασμοί βρεφών από ζώα ή σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου από έναν και δύο άνδρες σε απευθείας μετάδοση, εξάλλου, δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει ένας υγιής άνθρωπος. Πόσο μάλλον να σπαταλά και μια περιουσία για να αποκτήσει φωτογραφίες και βίντεο με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Για μια ακόμα φορά η δράση τέτοιων ανθρώπων αποκαλύφθηκε μέσα από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Αράχνη και Θάλασσα» και διήρκεσε έναν μήνα (από 25 Ιουνίου έως και 26 Ιουλίου). Στη νέα υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 15 άντρες εκ των οποίων οι επτά συνελήφθησαν, ενώ σε βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι ηλικίες τους; Από 18 έως 69 ετών. Τα επαγγέλματά τους; Ενας στρατιωτικός, ένας ασκούμενος δικηγόρος, ένας τραπεζικός υπάλληλος, δυο κομμωτές και άεργοι!
Δύο από αυτούς προσέλκυαν αγόρια και κορίτσια (από 12 έως 16 ετών) μέσω forums, chatrooms και social media, προφασιζόμενοι ότι είναι συνομήλικοί τους. Είναι ο πιο συνήθης τρόπος που χρησιμοποιούν οι «δράκοι» του Διαδικτύου για να εισβάλουν στα σπίτια μας. Κουβέντα στην κουβέντα, κατάφερναν να αποσπάσουν από τους ανήλικους ερωτικές τους φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια τα εκβίαζαν για να συνευρεθούν ερωτικά μαζί τους.
Επιπλέον, πέντε εκ των κατηγορουμένων είχαν καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά είτε για την αγορά ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας είτε ακόμα και για την απευθείας παρακολούθηση βιασμών ανηλίκων, από «κρυφή» ιστοσελίδα του εξωτερικού. Ολοι τους διαπιστώθηκε ότι μοίραζαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου, ενώ επιδίωκαν την ανταλλαγή και την πώληση του υλικού αυτού.
Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια των κατηγορουμένων, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά 33.250 GB αποθηκευτικών μέσων ή, διαφορετικά, περίπου 16.625 ώρες προβολής video! Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν θα σταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποια από αυτά έχουν «γυριστεί» στην Ελλάδα.
«Εξελίσσονται σε μάστιγα»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μέσω της «δημοκρατίας» ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος αποκαλύπτει πως οι «δράκοι» του Διαδικτύου εξελίσσονται σε μάστιγα. «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια νέα τάση. Οι παιδεραστές εγκαταλείπουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες και πλέον έχουν σκοπό τους να βιάζουν ανήλικα αγόρια ή κορίτσια εκβιάζοντάς τα. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε να κάνουμε με 18 παρόμοιες υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί η υπηρεσία μας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς» ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να έχουν τα μάτια τους… «14»
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας σε κοινόχρηστους χώρους ( π.χ. σαλόνι). Ετσι θα έχετε τη δυνατότητα να επιβλέπετε το παιδί σας, χωρίς το ίδιο να αισθάνεται ότι ελέγχεται. Κάντε την πλοήγηση στο Internet μία οικογενειακή δραστηριότητα. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chatrooms.
Συζητήστε μαζί τους για θέματα ασφαλείας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Διδάξτε τους να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες (επίθετο, όνομα, ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου, ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μη χρησιμοποιούν την κάρτα σας. Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου. Διδάξτε τα επίσης να αρνούνται από μόνα τους να συναντηθούν με άγνωστα άτομα .
Χρησιμοποιείστε τα λεγόμενα «φίλτρα» που είναι ειδικά προϊόντα λογισμικού με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε μη επιθυμητές θέσεις sites (βία, πορνογραφία). Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.ά. που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.