Όλα δείχνουν ότι τα περιβόητα μέτρα έχουν ουσιαστικά “κλειδώσει”. Ο Αντώνης Σαμαράς μετά από πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών έδωσε το πράσινο φως.
Το πακέτο που περνάει είναι το πιο σκληρό απ’ όσα προέβλεπαν τα σενάρια, είναι το πακέτο που η τριμερής της κυβέρνησης θα ήθελε να αποφύγει, αλλά η τρόικα είχε άλλη γνώμη.
Έτσι σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει του άλλους δυο αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ώστε αύριο στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο για τους φορολογούμενους.
Με την κοινωνική οργή δεδομένη και τον κόσμο στους δρόμους όλα δείχνουν πως το πογκρόμ μειώσεων δεν αποφεύχθηκε. Μόνο ελάχιστα μέτρα έμειναν απ’ έξω και αυτά δεν είναι άλλα απ’ τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου και το χαράτσι σε όσους έχο7υν στην κατοχή τους ακίνητα και τα νοικιάζουν. Επί της ουσίας μιλάμε για μέτρα 13,5 δισεκατομμυρίων καθώς εκτός απ’ τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. στο πακέτο περιλαμβάνεται και το νέο φορολογικό με επιπλέον 2 δισ. φόρων.
Κάπως έτσι πέρασαν τα μέτρα για περικοπή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και των αντίστοιχων συντάξεων, όπως και των επικουρικών σε όλα τα ταμεία.
Παράλληλα πέρασαν όλες οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Οι περικοπές επιδομάτων σε όλα τα επίπεδα κλείδωσαν, πλην εκείνων που αφορούν στα επιδόματα ειδικών κατηγοριών. Οι απολύσεις μπορεί να αποφεύχθηκαν στο δημόσιο, μπήκε μπροστά όμως η νέου τύπου εφεδρεία.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, αφού δέχθηκαν και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι το ποσό εξοικονόμησης είναι 1 με 1,1 δισ. και η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.
Ταυτόχρονα και για την εξοικονόμηση επιπλέον χρημάτων η κυβέρνηση “κλείδωσε” την κατάργηση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και την αλλαγή στις κλίμακες φορολόγησης.
Νεφελώδες παραμένει ακόμη το καθεστώς που αφορά στη νέα φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, παρά τις διαρροές για αύξηση του αφορολόγητου, αλλά και αλλαγή στις κλίμακες με φοροελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεδομένη όμως θα πρέπει να θεωρείται η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους.