Το ενδιαφέρον της Γερμανικής πλευράς για συνεργασία στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «σφράγισε» με τον πλέον επίσημο τρόπο η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στη χώρα μας.
Η ούτως ή άλλως συνεχής παρουσία στην Ελλάδα του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και αρμόδιου για θέματα ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Χανς – Γιοακίμ Φούχτελ, οι επαφές του με Έλληνες αιρετούς αλλά και η συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας με το υπουργείο Εσωτερικών είχαν εδώ και αρκετό καιρό «δείξει» τους τομείς πάνω στους οποίους επιθυμούν συνεργασία οι Γερμανοί.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επέλεξε να αναφερθεί κατ επανάληψη στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και προσωπικά στον Χ. Φούχτελ.
«Μπορώ να πω σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Fuchtel ότι είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας. Και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση» είπε η Άγκελα Μέρκελ. Έσπευσε δε να «υπενθυμίσει» και τα προγράμματα τα οποία γίνονται υπό Γερμανική καθοδήγηση, σε συνεργασία με την ομάδα κρούσης στην Ελλάδα.
«Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Reichenbach, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Μάλιστα η κα Μέρκελ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανική πλευρά επιθυμεί επιτάχυνση σε συγκεκριμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, βάζοντας στην κορυφή της ατζέντας την Αυτοδιοίκηση.
«Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο σε κάποιους τομείς, να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση. Εδώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα προγράμματα και projects, εδώ πρόκειται επί παραδείγματι για μια αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για μια νέα αλλαγή της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε η κα Μέρκελ.
Με αναφορές στη δική της «εμπειρία» η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως παραδέχθηκε τις δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητεί.
«Ξέρουμε πολύ καλά και στη Γερμανία πόσο καιρό χρειάζεται για να υλοποιήσει κανείς μια μεταρρύθμιση. Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, και ξέρω πόσο διήρκησε αυτή η διαδικασία μέχρις ότου φτάσουμε το επίπεδο το διοικητικό της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, της παλιάς Δυτικής Γερμανίας» δήλωσε η κα Μέρκελ, εκτιμώντας πως «για το λόγο αυτό είναι καλό να συζητάμε όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία θα αποφέρει καρπούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Αναφερόμενη τέλος στα θέματα ανάπτυξης υποσχέθηκε πως «θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο ώστε να δοθεί στην Ελλάδα πρόσβαση στις πιστώσεις της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουμε αυξήσει το κεφάλαιο κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε βήματα προόδου και στη συνεργασία σε επίπεδο της επενδυτικής τράπεζας KfW». «Θέλουμε, ήδη, το Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να συμφωνήσουμε τη μακροχρόνια προοπτική – τις χρηματοοικονομικές προοπτικές- για τα επόμενα χρόνια και να διαπιστώσουμε, ποια διορθωτικά μέσα, ποιοί πόροι, δηλαδή, μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα, για τα αντίστοιχα προγράμματα» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Υπενθυμίζεται πως βασικούς τομείς της ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως διεφάνη και από την τελευταία συνάντηση του κ. Φούχτελ με τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, θα αποτελέσουν η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, ενώ όπως είχε κάνει γνωστό ο κ. Φούχτελ ήδη περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής τεχνογνωσίας. Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών των δήμων, οι αναπτυξιακές δράσεις με ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και η μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ ώστε να διατηρηθούν “όρθια” τα κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας.