Μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αποστείλει ηλεκτρονικό έντυπο, προκειμένου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να καταγράψουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου να καλυφθούν με υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς να ανταποκριθούν, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά – να ακυρωθεί στην πράξη το μέτρο της διαθεσιμότητας. Ωστόσο ο υπουργός δεν κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να υλοποιηθεί η προτροπή του.
Παράλληλα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαπέλυσε επίθεση σε όσους αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αποδίδοντάς τες σε πολιτικά κίνητρα και σε ομάδες συμφερόντων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν θα υποχωρήσει σε ρουσφετολογικές πιέσεις.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι μετατάξεις δεν θα γίνουν κάτω από πίεσες συμφερόντων, αλλά με αξιολογικό και αντικειμενικό τρόπο, το εγγυώμαι» είπε ο υπουργός, με την αφορμή σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.
«Και η αποτελεσματικότητα και το μέτρο, για να πετύχει, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, με τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό και προτάσσοντας τις υπηρεσίες που έχουν άμεσες ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.
«Και η καταγραφή από τις υπηρεσίες για τις ανάγκες που έχουν και η αιτιολόγηση τους πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξεως. Είναι γνωστές οι ανάγκες που υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες και μπορεί κάποιοι να μην μετακινηθούν καν. Πρέπει, άμεσα, να δηλώσουν αυτή την ανάγκη. Όλοι πρέπει να εργαστούν προς όφελος και του πολίτη και των εργαζομένων» επισήμανε από την πλευρά του ο κ.Κεγκέρογλου.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι «από μια πρώτη καταγραφή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άμεσες, πολυπληθείς επιτακτικές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες και για αυτό το λόγο στέλνεται η ηλεκτρονική επιστολή». Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει ήδη συγκροτηθεί και ενεργοποιηθεί μια ειδική επιτροπή με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών καθώς και της ΑΔΕΔΥ, που θα επεξεργαστεί τα στοιχεία.
«Αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαθεσιμότητα, πρέπει και οι υπηρεσίες να μας βοηθήσουν. Οι υπάλληλοι, που είναι σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες και πιθανόν να παραμείνουν και στις ίδιες υπηρεσίες τους» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.
«Πρέπει οι υπηρεσίες να στείλουν τα δελτία. Υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα και ομάδες συμφερόντων που δεν βοηθάνε σε αυτό. Το υπουργείο έκανε ότι μπορούσε… Δεν είναι δυνατό η πολιτεία να συνδιαλέγεται με αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες. Επί έξι ώρες, ενώπιον της Βουλής, εξηγούσα με όλους τους τρόπους τις διαδικασίες που πρέπει να τηρήσουμε. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Σε αυτόν τον τόπο, λείπει η αξιοπιστία».