Σκοτσέζικο ντους, επιλέγουν για την Ελλάδα οι δανειστές μας, βυθισμένοι στην ανικανότητά τους να βρουν κοινό τόπο και να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή και μόνιμη λύση για το ελληνικό χρέος.
Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αναβάλουν για τις 20 Νοεμβρίου τις αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ αλλά και τις όποιες αποφάσεις μπορέσουν να πάρουν για το αν είναι βιώσιμο ή όχι το ελληνικό χρέος.
Η μη απόφαση του σημερινού Eurogroup και η μετάθεση των αποφάσεων σε έκτακτο την επόμενη Τρίτη, δείχνει τον σκληρό πόλεμο μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και ποιος τελικά θα πληρώσει ώστε να υπάρξει μόνιμη λύση.
Η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση είχε, όμως, και μια άλλη.. κρυάδα για την Ελλάδα. Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν, ανέφεραν ότι η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τις λίγες προαπαιτούμενες δράσεις που απομένουν, κάτι που φυσικά πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δράσεις σε εκκρεμότητα; Μήπως μας ζητήσουν τον ειδικό λογαριασμό που θα μπαίνουν τα χρήματα της δόσης; Μήπως μας ζητήσουν επιτροπεία;
Ένα άλλο προαπαιτούμενο που ενδέχεται να ζητήσουν οι δανειστές είναι η λεγόμενη ρήτρα απόκλισης. Αν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τις αποκρατικοποιήσεις τότε αυτόματα να γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και γενικά σε δημόσιες δαπάνες.
Ότι κι αν είναι αυτό, στη στιγμή που βρισκόμαστε θα πρόκειται για κοινό εκβιασμό.
«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις υπόλοιπες προαπαιτούμενες δράσεις», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε πιθανή τη διετή παράταση -έως το 2022- της προθεσμίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ, μια ιδέα που φαίνεται για την ώρα να βρίσκει αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο, όπως είναι γνωστό, ζητά νέο κούρεμα.
Ο Γιουνκέρ εξήρε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε καλό δρόμο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες κάνοντας λόγο για “σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας”.
Χαρακτήρισε ωστόσο κατάλληλη την αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων της χώρας και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions).
Την ανάγκη για αναθεώρηση του ελληνικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε χθες επισήμανε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κ. Λαγκάρντ.
Πρόσθεσε ακόμη, μετά από το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι πρέπει να προστεθούν λίγες μόνο prior actions στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Ακόμη, χαιρέτισε την ψήφιση τόσο των μέτρων λιτότητας όσο και του προϋπολογισμού από το ελληνικό κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές για τη μείωση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουν να εξετάζονται.
Η Λαγκάρντ παραδέχτηκε εξάλλου τη διαφωνία του ΔΝΤ με την Κομισιόν αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και χαρακτήρισε κατάλληλο το έτος 2020 ως προθεσμία που έχει τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ.