Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014, καθώς θα διαγραφούν από τον χάρτη τρία πανεπιστήμια (από τα 24), τέσσερα ΤΕΙ (από τα 16) και 94 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τα 480 που λειτουργούν σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 94 τμήματα που προτείνεται να καταργηθούν, τα 20 είναι πανεπιστημίων και τα 74 ΤΕΙ. Επίσης, έντεκα πόλεις που φιλοξενούσαν κάποιο ή κάποια τμήματα ΑΕΙ θα μείνουν χωρίς κανένα. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», με κεντρική διοίκηση, η οποία θα συντονίζει 5 πανεπιστήμια (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιώς, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί κατά 4%. Η συρρίκνωση του αριθμού θα οδηγήσει σε εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου.
Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας δεν επανέφερε τη βαθμολογική βάση του 10 ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Οι φοιτητές μας πρέπει να βγαίνουν μέσα από ισχυρά Τμήματα, που θα τους δίνουν πιο ισχυρά και ανταγωνιστικά πτυχία», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο συγχωνεύσεων στα ΑΕΙ, «Αθηνά». «Δεν θέλουμε Τμήματα-φαντάσματα, δεν θα κοροϊδέψουμε την ελληνική οικογένεια, δεν μπορούμε να σπαταλάμε τα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν ότι η πραγματική επένδυση δεν είναι σε μία κοινωνία ραντιέρηδων, αλλά σε μία κοινωνία της Γνώσης», είπε ο υπουργός.
Επρεπε κάποια στιγμή να μαζευτεί το πράγμα ,είχε ανοίξει πολύ χάριν των κομμάτων-κομματαρχών ,όποιος ειχε μπάρπα στην ”Κορόνη” ζητούσε και του άνοιγαν στην πόλη του ένα πανεπιστημιακό τμήμα.Αρκεί να γίνει σωστή επαναπροσέγγιση και αυτά που θα λειτουργήσουν να καλύπτουν την αγορά εργασίας της πατρίδας μας.-