Αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα”:
Η απειλή της «διάλυσης» και του «χάους» επικρέμαται πάνω από 67 δήμους της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταρτίσουν και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τους. Ηδη σε αυτούς έχουν «παγώσει» όλες οι δαπάνες για υλοποίηση έργων, παντός είδους πληρωμές για προμήθεια καυσίμων, για συντήρηση κτιρίων κ.ά. – με εξαίρεση τη μισθοδοσία. Καμία δαπάνη δεν εγκρίνεται σε δήμους χωρίς προϋπολογισμό. Σε λίγο έρχεται η επιτήρηση-επιτροπεία, ενώ για όσους δήμους, κατά την κρίση του υπουργείου Εσωτερικών, «αναίτια» δεν μπορέσουν τελικά να «περάσουν» στο Δημοτικό τους Συμβούλιο τον προϋπολογισμό ή αυτός δεν εγκριθεί, επιστρατεύονται και πειθαρχικά μέτρα.
Οι δημοτικές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να καταστεί εφικτή η ψήφιση προϋπολογισμού, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών 25 δήμοι δεν θα τα καταφέρουν. Η τρόικα και το υπουργείο Εσωτερικών πιέζουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι, αν και θα έπρεπε ως τις 31 Ιανουαρίου 2013 να έχουν προϋπολογισμό, παραμένουν στις λίστες με τους… άνευ.
Κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, μια και είναι μικροί δήμοι που δεν έχουν υπηρεσίες που να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύνθετες απαιτήσεις των μνημονιακών προαπαιτούμενων για τα οικονομικά των ΟΤΑ.
Αλλοι έχουν μπλοκαρισθεί λόγω των πολιτικών αντιδράσεων για το περιεχόμενο των προϋπολογισμών που κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου είναι απαραίτητη. Ετσι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψηφίζεται ο προϋπολογισμός(Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα), είτε γιατί υπήρξαν ανεξαρτητοποιήσεις Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας είτε γιατί δεν συναινεί η μείζων αντιπολίτευση, οι ψήφοι της οποίας, με βάση αλλαγές στους συσχετισμούς, είναι αναγκαίες για να εγκριθεί.
Ενίοτε ευθύνες για καθυστερήσεις έχουν και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις που δίνουν την τελική έγκριση. Από την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι πιέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Μάλιστα επιστρατεύεται η απειλή αστικών και πειθαρχικών ευθυνών των αιρετών, εφόσον δεν συμμορφωθούν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επικαλείται τη νομοθεσία, προειδοποιώντας με εγκυκλίους για κυρώσεις. Υπενθυμίζει το άρθρο 159 για «Κατάρτιση, ψήφιση και δημοσίευση προϋπολογισμού» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (του Ν. 3463/2006) που προβλέπει ότι η σύνταξη και ψήφιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, δείχνει την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, στην οποία ορίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι υπαίτιοι υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη, για σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
Επιδόματα στο κόκκινο
Τα χρονικά περιθώρια που άφησε η κυβέρνηση για τη σύνταξη προϋπολογισμών ήταν ασφυκτικά. Οι παλινωδίες και οι καθυστερήσεις ώσπου να αποφασιστεί ο τρόπος και οι όροι για την κατάρτισή τους είχαν αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της διαδικασίας να γίνει μέσα σε έναν μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, στη βάση του Μεσοπρόθεσμου, εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2012 και οι δήμοι έπρεπε να έχουν συντάξει προϋπολογισμό ως τις 31 Ιανουαρίου του 2013… Παράλληλα, λόγω των αυστηρών προδιαγραφών, πολλοί αναπέμφθηκαν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, στις οποίες ο φόρτος ελέγχων ήταν τεράστιος για το ευάριθμο προσωπικό των υπηρεσιών τους…
Επίσης, αντικειμενικά προβλήματα αντιμετωπίζουν νησιά που δεν έχουν οργανωμένες οικονομικές υπηρεσίες ή επαρκή αριθμό υπαλλήλων για να διεκπεραιώσουν τις σύνθετες και πολύπλοκες απαιτήσεις που ορίζονται για τη σύνταξη προϋπολογισμού. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι Φούρνοι, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Κίμωλος, το Καστελόριζο, η Γαύδος κ.ά.
Επίσης υπάρχουν ΟΤΑ που δεν μπορούν να καταρτίσουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό γιατί λόγω εκτάκτων αναγκών έχουν επιπλέον έξοδα, όπως η περίπτωση δήμου που αναγκάζεται να πληρώνει για «πακετάρισμα» απορριμμάτων ώστε να τα μεταφέρει σε ΧΥΤΑ μετά το κλείσιμο χωματερών.
Κάποιοι δήμοι έχουν πρόβλημα ισοσκελισμού και γιατί, σε αντίθεση με τα ισχύοντα πέρυσι, δεν μπορούν να εγγράψουν στον προϋπολογισμό τους βεβαιωμένα έσοδα από οφειλές (π.χ. χρωστούμενα από πρόστιμα που έχει επιβάλει ο δήμος κ.λπ.).
Για εφέτος ορίστηκε ότι στο σκέλος των ίδιων εσόδων τους οι δήμοι μπορούν να βάλουν ως 30% επιπλέον του ποσού που συγκέντρωσαν πέρυσι. Με άλλα λόγια, οι δήμοι πρέπει να κατεβάσουν τις δαπάνες τους και ορισμένοι έχουν μείζον πρόβλημα. Ως τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στους δήμους που δεν είχαν υποβάλει προϋπολογισμό στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ή δεν είχε εγκριθεί ακόμη από αυτές προϋπολογισμός ήταν 67.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται δήμοι όπως η Κέρκυρα, οι Σπέτσες, η Ραφήνα, η Βάρη, οι Αχαρνές, ο Πόρος, η Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, η Αμφίκλεια-Ελάτεια. Μάλιστα, 10 δήμοι δεν μπορούν να καταβάλλουν ακόμη προνοιακά επιδόματα, μια και για να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει και ο προϋπολογισμός τους να έχει ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και η περιφέρεια να τον έχει εγκρίνει.
Η κατάσταση με τα προνοιακά επιδόματα έχει γίνει εκρηκτική, καθώς οι δικαιούχοι δεν μπορούν να το εισπράξουν.
Πολιτικές συγκρούσεις
Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, πολλοί δήμοι στην Πελοπόννησο, οι οποίοι έχουν ορισθεί να τα καταβάλλουν και εκ μέρους άλλων μικρότερων δήμων που δεν έχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
Πολιτική διάσταση έχει λάβει η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού σε δήμους(Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα) όπου η πλειοψηφούσα παράταξη δεν έχει τη δυνατότητα μόνη της να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για έγκριση του προτεινόμενου προϋπολογισμού.
Τέτοια περίπτωση, μεταξύ άλλων, είναι αυτή του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στην Αττική. Επίσης, μεγάλη πολιτική σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, όπου εκτός των άλλων έχει διασπασθεί η παράταξη της πλειοψηφίας.
Παράλληλα πάντως υπάρχουν και δήμοι που καθυστέρησαν ακόμη και να ορίσουν συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μετράει αντίστροφα προς το… αδιέξοδο.
Στενή επιτήρηση θα υπάρχει στο σύνολο των 325 δήμων της χώρας, μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα αξιολογεί και ελέγχει, σε μηνιαία βάση, την πορεία των εσόδων και των εξόδων στους ΟΤΑ, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και απολογισμών.
Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ παρουσιάζει για δύο συνεχή τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, ο δήμος υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης με σκληρούς όρους.
Μάλιστα, μεταξύ των μέτρων που μπορεί να ληφθούν είναι ακόμη και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Την ίδια ώρα, ο ασφυκτικός κλοιός περιλαμβάνει «ψαλίδι» για τους δήμους που θα υπάγονται σε καθεστώς επιτροπείας, με παρακράτηση της επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους…
Ευρ. Στυλιανίδης: «Διαχωρίζουμε συνεπείς από ασυνεπείς»
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (φωτογραφία) σε αποκλειστική δηλωσή του προς το «Βήμα» αναφέρει τα εξής : «Η Πολιτεία επί επτά μήνες πάλεψε για να προστατεύσει τους δήμους από την κατάρρευση λόγω οικονομικών δυσκολιών, να κρατήσει όρθια τα κοινωνικά τους δίκτυα στον πόλεμο κατά της φτώχειας και να αποκαταστήσει τη συνέπειά της απέναντι στους ΟΤΑ. Και το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Τώρα το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να διαχωρίσει τους συνεπείς δήμους, που είναι η πλειοψηφία, από τους ασυνεπείς και τους αδιάφορους. Και το κάνει μέσω του Παρατηρητηρίου. Την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε επιδείξει συνέπεια, αυστηροποιούμε τη στάση μας έναντι των ΟΤΑ εκείνων που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Γιατί στόχος όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη και η εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών».