Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, λέει ο σοφός λαός, αν δε ο Παράδεισος τυγχάνει να είναι και φορολογικός, τότε το ξύλο είναι άγριο. Το κατάλαβαν τούτες τις μέρες οι Κύπριοι και θα το νιώσουν όσοι είχαν την ατυχία να διαθέτουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Στη μεν Λαϊκή δεν ξέρουν αν θα ξαναδούν τα λεφτά τους, στη δε Κύπρου το ¼ αυτών θα έχει κάνει φτερά.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πάντως, 365.000 καταθέτες, Κύπριοι, Έλληνες ή άλλης εθνικότητας, διασφαλίζουν τα λεφτά τους διότι έχουν καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Άλλοι 10.000-11.000, όπως είπε στο Mega ο υπουργός Οικονομικός Σαρρής, θα υποστούν το κούρεμα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των χαμένων είναι Ρώσοι ολιγάρχες ή άλλοι επιχειρηματίες που έκαναν μπίζνες τα τελευταία χρόνια στο «ωραίο μου πλυντήριο» την Κύπρο. Αυτοί καλούνται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των 3,8 δις ευρώ που χρειάζεται η Μεγαλόνησος. Διότι τα άλλα 2 δις τα βρήκαν από την Ελλάδα μέσω της πώλησης των υποκαταστημάτων. Κι όσοι αστείοι επιμένουν ότι δε βοήθησε η Αθήνα τη Λευκωσία, ας ρωτήσουν τους χιλιάδες καταθέτες στα εδώ υποκαταστήματα για να καταλάβουν. Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, Τσίπρας, Καμμένος και άλλοι «περίεργοι» λούφαξαν σε μια γωνιά ή μιλάνε περί ανέμων και υδάτων.
Εν πάση περιπτώσει, οι εξελίξεις που δρομολογούνται δείχνουν ότι η Κύπρος δε θα χρεοκοπήσει αλλά θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Και δεν είναι το κούρεμα των 11.000 καταθετών το πρόβλημα. Είναι το γεγονός ότι ο φορολογικός παράδεισος της Κύπρου μετατρέπεται σε εφιάλτη διότι εκτιμάται ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες θα φύγουν περί τα 7 δις ευρώ ξένα κεφάλαια, κυρίως ρωσικά. Ήδη ο κολοσσός Rosneft ανακοίνωσε ότι προτίθεται να πάρει τα περιουσιακά του στοιχεία από το νησί. Άρα λοιπόν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου που στηρίχθηκε σε υψηλά επιτόκια και μηδενικούς ελέγχους για να προσελκύσει επενδυτές από παντού ουσιαστικά διαλύεται. Το διαλύουν οι «καλοί» Ευρωπαίοι σε συνεργασία με το ΔΝΤ. Διότι δε μπορεί αυτοί οι «καλοί» να ανέχονται πλυντήρια χρημάτων μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Όμως, μένουμε με την απορία. Θα ακολουθήσει γενικό ξεκαθάρισμα των «άπλυτων» ή σταματά εδώ στην Κύπρο; Για παράδειγμα, τι θα κάνει η ΕΕ για τον τεράστιο φορολογικό παράδεισο που ακούει στο όνομα Λουξεμβούργο, πρωθυπουργός του οποίου είναι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής, Ζ.Κ. Γιούνκερ;
Στο Δουκάτο υπάρχουν σήμερα 143 τράπεζες από τις οποίες οι 39 είναι γερμανικές, οι 14 είναι γαλλικές και οι 10 βελγικές. Ξέρετε πόσα έχουν τοποθετήσει στο Λουξεμβούργο τα επενδυτικά κεφάλαια ανά τον κόσμο; Το… ελάχιστο ποσό των 2,314 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα συνολικά 20 τρις ευρώ που βρίσκονται σε όλους τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, το Δουκάτο έχει το 10%. Ουκ ολίγα, 1,4 τρις ευρώ έχει η Γαλλία επίσης αλλά και στη Γερμανία τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν τοποθετήσει 1,2 τρις ευρώ.
Επομένως, η Κύπρος σε σχέση με τα τεράστια αυτά πλυντήρια μοιάζει με τη σκάφη που έπλενε η μάνα μας τα ρούχα.
Είναι υπερτροφικό και στρεβλό το τραπεζικό σύστημα, λέει ο πολύς Σόιμπλε και οργισμένος συστήνει διάλυσή του γιατί έτσι επιβάλλει η νομιμότητα. Μα στην Κύπρο οι τράπεζες ήταν 7 φορές πάνω από το ΑΕΠ της. Τι να πει το Λουξεμβούργο που έχει τραπεζικό σύστημα πάνω από 20 φορές το ΑΕΠ της; Τι να πει το άλλο νησί της ΕΕ, η Μάλτα που έχει 8 φορές πάνω από το Ακαθάριστο Προϊόν της;
Η Βρετανία επίσης έχει 7-8 φορές πάνω και ξέρετε γιατί; Διότι έχει τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την αποικία με τους 22.000 μόνιμους κατοίκους και τις 800.000 εταιρείες. Μήπως θυμάστε ότι πριν μερικές εβδομάδες έσκασε ένα σκάνδαλο που αφορούσε την Amazon; Ειπώθηκε τότε ότι η εταιρεία – κολοσσός με πωλήσεις 3 δις λίρες και 2.000 εργαζόμενους δεν πλήρωνε φόρους στο βρετανικό κράτος.
Γιατί; Διότι εμφανιζόταν η μητρική να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο και να μην πληρώνει φόρους και μια θυγατρική στη Βρετανία να έχει τζίρο μόλις 150 εκατ. λίρες.
Και φυσικά, μπορεί να μην είναι στην Ευρώπη, αλλά τα νησιά Κάιμαν έχουν το γνωστό διώροφο κτίριο το οποίο είναι έδρα 13.000 υπεράκτιων εταιρειών.
Τι θα κάνει, λοιπόν, ο «καθαρός» κ. Σόιμπλε; Θα δώσει ένα μάθημα στους Λουξεμβουργιανούς, τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς; Ή μήπως θα βάλει τώρα στο στόχαστρο το… Κρανίδι στο οποίο υπάρχει μερικές εκατοντάδες off shore, μία για κάθε σπίτι;