«Όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα ΔΕΝ με πληγώνει…» Παραφράζουμε τους στίχους του αγαπημένου Γιώργου Σεφέρη γιατί σε αυτή την περίπτωση η πανέμορφη κοπέλα της φωτογραφίας όχι μόνο δεν πλήγωσε την Ελλάδα μας, ίσα-ίσα που την έκανε περήφανη γι άλλη μια φορά όπως συμβαίνει με πολλούς άξιους Έλληνες (φοιτητές, ερευνητές, ιατρούς κ.λπ.) που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Η Θεσσαλονικιά Ελένη Αντωνιάδου είναι μόλις 25 ετών και βραβεύθηκε από την FDM Everywoman in Technolgy Awards ως η Γυναίκα της Χρονιάς για το 2013.Έστω και με καθυστέρηση λίγων ημερών, εξαιτίας των ραγδαίθων εξελίξεων της επικαιρότητας στα θέματα που αποτελούν βασικό αντικείμενο ενασχόλησής μας, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά.
Η ταλαντούχα Ελένη σπούδασε στο τμήμα «Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία και το 2008 έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία από όπου ξεκίνησε και η εντυπωσιακή της πορεία. Συνεργάζεται με τους καλύτερους επιστήμονες της Ιατρικής και κερδίζει βραβεία και διακρίσεις για την τεχνητή τραχεία και το επιχειρηματικό σχέδιο που δημιούργησε με μια συμφοιτήτρια της «ώστε αυτό το ερευνητικό-πειραματικό μοντέλο να μετατραπεί σε κλινικό προϊόν», όπως λέει και η ίδια σε συνέντευξή της στην Καθημερινή.
Η επιτυχής μεταμόσχευση της τεχνητής τραχείας σε καρκινοπαθή τελικού σταδίου, πρώτης στα ιατρικά χρονικά, οι επαγγελματικές προτάσεις για την γλυκιά Ελένη πολλαπλασιάζονται και πλέον στην Αμερική εκπονεί τη διατριβή της έχοντας εννέα υποτροφίες! «Είμαι η μοναδική γυναίκα στο τμήμα μου και η μοναδική Ευρωπαία. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος, ενώ κατέβαλα επιπλέον προσπάθεια για να με αποδεχτούν και ως Ελληνίδα», λέει η ίδια.
Κι έχει και συνέχεια… Η NASA επέλεξε πέρυσι την Ελένη μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στην περίφημη NASA Academy ενώ σήμερα εργάζεται στον Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη.
Μάλιστα…
Τέτοιοι άνθρωποι μας κάνουν περήφανους. Ας ελπίσουμε ότι η νέα γενιά δεν θα εγκλωβιστεί στη μιζέρια του σήμερα κι ότι θα κυνηγήσει με κάθε κόστος τα όνειρά της. Κι αν εμείς ως χώρα, κι όχι ως Έλληνες, δεν εκτιμούμε και δεν επιβραβεύουμε ή δεν δίνουμε στήριξη κάθε είδους στα παιδιά μας ας μας τα «παίρνουν» οι ξένοι, δεν πειράζει… από το να πάνε χαμένοι… Τουλάχιστον αυτοί και εκτιμούν και στηρίζουν και πάνω απ’ όλα επιβραβεύουν τις προσπάθειες των ταλαντούχων παιδιών.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στην Ωραία Ελένη για την υπερηφάνεια που μας χάρισε κι υποσχόμαστε να επανέλθουμε με αντίστοιχα άρθρα ξεφεύγοντας λίγο από τα οπλάκια και τα αεροπλανάκια με τα οποία ασχολείται κατά κύριο λόγο το «defence-point.gr», τα οποία δεν έχουν νόημα εάν δεν προορίζονται να διασφαλίζουν το περιβάλλον ώστε να βγαίνουν άνθρωποι σαν την Ελένη και να εργάζονται για το πώς θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο, όχι πώς θα τον καταστρέψουν.