Δυνατότητα μαζικών απολύσεων στις ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και τις θυγατρικές εταιρείες των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ, κ.λπ.) δίνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία μπήκε «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Με την πράξη αυτή ανήκει πλέον στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών, η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των οργανισμών που εποπτεύουν.
Ειδικότερα, η επίμαχη Πράξη αντικαθιστά παράγραφο του νόμου 3429/2005 και προβλέπει ότι κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει ποια θα είναι η τύχη των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κτλ., των εργαζομένων σε αυτές, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους κτλ., σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται και η «τύχη» των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ (εφόσον έχουν).
Ακόμη, κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει την αυτοδίκαιη λύση των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, την «τύχη» των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κ.λπ.
Σημειώνεται ότι η ΠΝΠ πρέπει να κυρωθεί με νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση των θερινών τμημάτων, πιθανότατα τον ερχόμενο Οκτώβριο.