Είναι ευρέως αποδεκτό πως από τη στιγμή που η ΑΕΚ έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια η περιοχή μαράζωσε εμπορικά και όχι μόνο… Τι κι αν δεν ανήκω ως φίλαθλος στην «οικογένεια» του δικεφάλου; Τι κι αν δεν γεννήθηκα ή, μεγάλωσα στις γειτονιές αυτής της περιοχής;; Παρόλα αυτά είμαι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της Ένωσης κι επιστροφή της στην πόλη στην οποία ανήκει!!!
Μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Σγουρού ότι η Περιφέρεια Αττικής θα επιδοτήσει με 20εκ. ευρώ την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ δημιουργήθηκαν συζητήσεις. Εκφράστηκαν μάλιστα πολλές διαφορετικές απόψεις. Τα κίνητρα; Διάφορα. Επίκεντρο, όμως, ένα… Είναι σωστό να επιχορηγηθεί το έργο με ένα τέτοιο ποσό σε περίοδο κρίσης για την χώρα μας;;; Ναι μεν είναι πρόκληση τόσα λεφτά για γήπεδο, αλλά επίσης αποτελεί πρόκληση να μένουν «μπλοκαρισμένα» κονδύλια του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), με συνέπεια να μην υπάρχει ανάπτυξη…
Δεν είμαι, όμως, αυτός που θα κρίνω αν είναι σωστό ή, όχι. Άλλωστε άλλοι έχουν τα γένια κι άλλοι τα χτένια, όπως αναφέρει ο λαός μας. Ανεξάρτητα λοιπόν τι εκτιμάει κανείς, ένα θεωρείται δεδομένο από την ΑΕΚ. Η κατασκευή του γηπέδου θα αποφέρει στο κράτος ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από αυτό με το οποίο θα επιδοτηθεί το έργο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε στο δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και δημοσιεύτηκε πρόσφατα από μερίδα Τύπου, στα έξοδα του πρότζεκτ έχουν προϋπολογιστεί 11εκ. ευρώ περίπου για την καταβολή του ΦΠΑ. Επιπλέον 10εκ. ευρώ προορίζονται για καταβολή φόρου εισοδήματος, συν 2,5εκ. ευρώ για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Πέραν λοιπόν του συνολικού ποσού, των 23,5εκ. ευρώ υπάρχουν και πολλά οφέλη που παρουσιάζεται ότι θα προκύψουν. Ποια είναι αυτά;
Βάλσαμο θα αποδειχθούν τόσο κατά την κατασκευή, όσο και μετά τη δημιουργία του γηπέδου, οι θέσεις εργασίας. Σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία μαστίζει ολόκληρη την Ελλάδα μας. Πόσο μάλλον εάν κι εφόσον αυτές καλυφθούν από δημότες της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, όπως προέβλεπε ένα παλιότερο σχέδιο.
Η βελτίωση του άλσους. Έχετε επισκεφθεί πρόσφατα στο άλσος της Φιλαδέλφειας; Αν όχι, θα σας πρότεινα να μην μπείτε στον κόπο, γιατί θα απογοητευθείτε. Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο χώρος έχει σχεδόν αφεθεί στην τύχη του: σκουπίδια παντού, πολλά άρρωστα δέντρα, η καφετέρια στη θέση της (αν και έχει πλέον κλείσει, κάτι που θεωρητικά θα διευκόλυνε την κατεδάφισή της), η λίμνη στερεμένη, οι εγκαταστάσεις για τα απορριμματοφόρα του δήμου στη θέση τους. Για την ΑΕΚ θα ήταν εξαιρετική περίπτωση ο συγκεκριμένος χώρος να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και να προσελκύσει πιο πολύ κόσμο. Με παράλληλες εργασίες να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και να λειτουργήσει πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη από κάθε γειτονιά της Αθήνας.
Η ανάπλαση της περιοχής. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει περάσει από την θέση του γηπέδου και να μην έχει μελαγχολήσει. Σε έναν από τους μεγαλύτερους κι ωραιότερους πνεύμονες της Αττικής η εικόνα είναι τραγική. Ένας χώρος γεμάτος ξερόχορτα και μπάζα. «Εκεί που τα όνειρά μας έγιναν μπάζα», λένε μεταξύ άλλων οι φίλαθλοι του δικέφαλου.
Αυτά όλα μπορούν να συμβούν με την δημιουργία παρκινγκ, το οποίο τις ημέρες που δεν θα φιλοξενούνται στο γήπεδο αγώνες θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, εξελίξεις για την όλη υπόθεση θα υπάρξουν τον Σεπτέμβριο. Τότε υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμα τα τελικά σχέδια και θα γίνει νέα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή. Από λόγια ο κόσμος της ΑΕΚ χόρτασε όλα αυτά τα χρόνια. Εκτιμώ, πως ήρθε η ώρα για πράξεις. Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν καλά τον Δημήτρη Μελισσανίδη, εκφράζουν σιγουριά για την αποφασιστικότητά του να κάνει πλέον το επόμενο βήμα και μέσα σε λίγο καιρό από τώρα να μπουν οι μπουλντόζες στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ήδη, ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης από τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου έχει στα χέρια του πρώτα σχέδια που έφτασαν στα χέρια του από τον Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος έχει σχεδιάσει μερικά από τα γήπεδα – «στολίδια» της Ευρώπης, όπως το Juventus Stadium, αλλά και αυτό της Ρόμα, ταξίδεψε στις 10 Ιουλίου στην Αθήνα και συζήτησε με τον «Τίγρη» τα του γηπέδου, επέστρεψε στην Ιταλία και αποτύπωσε τις πρώτες σκέψεις του Μελισσανίδη, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη άποψη για το πώς θα είναι το γήπεδο.
Δεν έχουμε παρά να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη…
Άλλωστε δεν είναι μόνο η ομάδα πρέπει να “επαναπατριστεί”…
Είναι και οι πολίτες αυτής της πόλης που έχουν την ανάγκη υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής!!!
Δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα του Fx-news(Σεπτέμβριος 2013)