Τον Νοέμβριο δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ αναμένεται να παρουσιάσουν τις ανανεωμένες προτάσεις τους για το δορυφορικό Ίντερνετ. Το ενδιαφέρον είναι ότι, τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας και οι όροι αλλάζουν πολύ: Πρόσβαση από οπουδήποτε με ταχύτητες 20/6Mbps και όριο όγκου 20GB, με ελεύθερη κυκλοφορία data τις νύχτες και εξοπλισμό με χρησιδάνειο αναμένεται να περιληφθούν στις ανανεωμένες προτάσεις, που θα συμπληρώνονται από δορυφορικά τηλεοπτικά προγράμματα ή/και IPTV καθώς και υπηρεσίες τηλεφωνίας. Απομένει να μάθουμε το κόστος της μηνιαίας συνδρομής, το οποίο ελπίζουμε να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα των 40 ευρώ το μήνα μαζί με δορυφορική τηλεόραση.
Οι ταχύτητες δορυφορικής πρόσβασης στο Ίντερνετ θα ανταγωνίζονται αυτές του ADSL, και έτσι τα σπίτια στις επονομαζόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας δεν θα περιορίζονται πια στα 2/1Μbit/sec ή και χαμηλότερα.
Πόσοι μπορούν να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ;
Στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10.000.000 σπίτια χωρίς δυνατότητα ευρυζωνικού Ίντερνετ. Στην Ελλάδα, οι αριθμοί από το 2011 αναφέρονται σε 800.000 σπίτια αποκλεισμένα από το Ίντερνετ, αριθμός που δεν έχει μειωθεί παρά μόνο κατά μερικές χιλιάδες, διατηρώντας το ψηφιακό χάσμα. Συντηρητικές εκτιμήσεις μιλούν για 210 χιλιάδες σπίτια χωρίς υπηρεσία και 1 εκατομμύριο σπίτια με συνδέσεις κάτω από 4Mbps (δηλαδή περίπου ένα στα τέσσερα σπίτια στην Ελλάδα).
Αξιοσημείωτο είναι πως δεν περιορίζονται στις «ακριτικές» οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ με οποιαδήποτε τεχνολογία ευρυζωνικής πρόσβασης (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3G/4G, xDSL, οπτική ίνα). Πάροχοι και φορείς έχουν στα χέρια τους χάρτες και γνωρίζουν πως «λευκές περιοχές» υπάρχουν και γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για παράδειγμα γύρω από την Αθήνα (και φυσικά, σε πολλά χωριά, πόσο μάλλον στα νησιά).
Τον Αύγουστο 2013 έγινε προ-δημοσίευση του έργου Rural Broadband (προϋπολογισμού 201 εκατ. ευρώ) από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν 5.493 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας.
Το δορυφορικό Ίντερνετ θα μπορούσε να αφορά την μισή Ελλάδα, εντούτοις, θεωρείται μια συμπληρωματική υπηρεσία στο μίγμα τεχνολογιών πρόσβασης που παρέχεται στην Ελλάδα -xDSL, οπτική ίνα, κινητή τηλεφωνία. Επίσης, δεν έχουμε δει συνδυασμούς τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα δορυφορικό Ίντερνετ στο DSLAM του xDSL της καμπίνας στους δρόμους.
Τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική αγορά με το δορυφορικό Ίντερνετ
Οι πάροχοι δορυφορικού Ίντερνετ στην Ελλάδα είναι δύο: η Forthnet (συνεργασία με την Eutelsat) και η Hellas SAT.
H υπηρεσία δορυφορικής πρόσβασης που παρέχει η Forthnet από το 2011 μέχρι σήμερα αναφέρεται σε 10Mbps download και 2Mbps upload. Το κόστος του εξοπλισμού επιδοτείται από την εταιρεία και από τα 300 ευρώ πέφτει στα 99 ευρώ. Η σωστή εγκατάσταση του δορυφορικού πιάτου και του μόντεμ/router από πιστοποιημένους από την Eutelsat τεχνικούς της Forthnet ανεβάζει το εισαγωγικό κόστος της υπηρεσίας κατά 60 ευρώ (το ποσοστό των χρηστών που επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους την εγκατάσταση είναι εξαιρετικά χαμηλό και υπολογίζεται σε 5% μόλις).
Η εταιρεία παρέχει την υπηρεσία δορυφορικής πρόσβασης στο Ίντερνετ με μηνιαίο πάγιο 39,90 ευρώ και είναι (μόνιμα) συνδεδεμένη με την βασική υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης Nova (basic) υπό μορφή προσφοράς, χωρίς αύξηση της μηνιαίας χρέωσης. Δηλαδή, με 40 περίπου ευρώ το μήνα ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο Ίντερνετ 10/2Mbps και δορυφορική Nova.
Η πολιτική ορθής χρήσης προβλέπει τον περιορισμό του όγκου των δεδομένων που διακινούνται στα 6GB ανά τέσσερις εβδομάδες (τον μήνα), στα 4GB την τελευταία εβδομάδα πριν την μέτρηση της κίνησης, στα 2GB τις τελευταίες 4 ώρες και στο 1GB την τελευταία ώρα. Όταν τα όρια αυτά καταστρατηγούνται η ταχύτητα πέφτει στα 512Kbps ή και στα 256Kbps ανάλογα με την παράβαση, πάντως η πρόσβαση δεν διακόπτεται.
Η Hellas SAT παρέχει το πακέτο Hellas SAT net!home, με ταχύτητες 512Kbps/96Kbps με κόστος εξοπλισμού 412 ευρώ, κόστος ενεργοποίησης περίπου 60 ευρώ και συνδρομή 41 ευρώ το μήνα. H εταιρεία προτείνει επίσης το πακέτο Hellas SAT net! HOME 1000 με μεγαλύτερες ταχύτητες 1Mbps/128Kbps με μηνιαία συνδρομή 51,30 ευρώ. O OTE πούλησε την Hellas SAT στον όμιλο ARABSAT αντί 208 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013. Η ARABSAT εξήγγειλε δια στόματος του προέδρου της επενδύσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση των εργασιών της Hellas SAT στις 39 μοίρες Ανατολικά. Αναμένονται λοιπόν εξελίξεις, που εκτιμάμε ότι θα πρέπει να τοποθετούνται στο 2014, δεν θα αφορούν όμως άμεσα τους τελικούς χρήστες.
Οι προδιαγραφές της υπηρεσίας δορυφορικής ιντερνετικής πρόσβασης μέσω Eutelsat αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, η Eutelsat πρόκειται να διαθέσει μέσω συνεργαζόμενων παρόχων στην Ελλάδα την υπηρεσία tooway για την αμφίδρομη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δορυφόρου, αξιοποιώντας την πολλαπλάσια χωρητικότητα του δορυφόρου KA SAT που έθεσε σε τροχιά την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2010.
Τι θα αλλάξει στο δορυφορικό Ίντερνετ στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο
Η ανανεωμένη υπηρεσία tooway της Eutelsat περιλαμβάνει πρόσβαση με ταχύτητες 20Mbps download και 6Mbps upload. Tο όριο που θέτει η πολιτική ορθής χρήσης αναμένεται να ανέλθει στα 20GB το μήνα.
Τα εμπόδια για την απόκτηση της υπηρεσίας επίσης αναμένεται να απομακρυνθούν, καθώς ο εξοπλισμός στο εξής θα παρέχεται με χρησιδάνειο ή leasing.
Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν όρια στην κίνηση τις νυχτερινές ώρες επίσης, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών, μερικών μόλις χιλιάδων, χρηστών δορυφορικού Ίντερνετ στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το όριο των 6GB/μήνα (μόλις 6% των χρηστών ξεπερνάει το όριο των 6GB).
Οι πάροχοι που θα προσθέσουν στην λίστα των υπηρεσιών τους το δορυφορικό αμφίδρομο Ίντερνετ -εκτός από την Forthnet, δορυφορικό ίντερνετ αναμένεται να δώσει και η hellas online- δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει τις εμπορικές τους προτάσεις. Ευελπιστούμε ότι θα προτείνουν ελκυστικά πακέτα double ή και triple play, συνδυάζοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ, με την τηλεφωνία VoIP και την δορυφορική τηλεόραση με προγράμματα σε υψηλή ευκρίνεια ή/και την IPTV.
Ξέρετε ότι:
Στο δορυφορικό Ίντερνετ οι ονομαστικές ταχύτητες συνεχίζουν να μην είναι εγγυημένες πραγματικές καθ’όλη την διάρκεια του 24ώρου, είναι όμως πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε μεγάλες αποκλίσεις όπως στο xDSL.
Το δορυφορικό Ίντερνετ μπορεί να δώσει πραγματικά στην προκειμένη περίπτωση 20/6Mbps , ωστόσο πάσχει από μια εγγενή καθυστέρηση στην επικοινωνία των σταθμών βάσης με τον δορυφόρο. Αυτό η καθυστέρηση καθιστά μάλλον ανέφικτο τα παιχνίδια FPS online, ή άλλες εφαρμογές που απαιτούν μικρότερη καθυστέρηση από τα 800ms του δορυφορικού Ίντερνετ.
Η εγκατάσταση του πιάτου, στην περίπτωση της υπηρεσίας tooway, είναι μια διαδικασία που διαρκεί 25 λεπτά (βίντεο βήμα προς βήμα το τεκμηριώνει)
Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας ολοκληρώνεται μέσα σε δύο ημέρες.
Το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα δεν αναμένεται να καλυφθεί με το δορυφορικό Ίντερνετ, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, έτσι τουλάχιστον όπως περιγράφονται στο προ-δημοσίευμα, το αποκλείουν, έχει δηλώσει ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων, ο Τάσος Νικογιάννης, εκπρόσωπος της Eutelsat στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
(in.gr)