«Μετανιώνετε για τα ποτά που έχετε πιει και για τα τσιγάρα που έχετε καπνίσει;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της Guardian περιμένοντας ότι ο Μάικλ Ντάγκλας θα έχει αλλάξει τρόπο ζωής μετά τη μάχη του με τον προχωρημένο καρκίνο του λάρυγγα. «Όχι. Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ συγκεκριμένος, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προκαλείται από τον ιό HPV, ο οποίος μεταδίδεται με το στοματικό σεξ. Αρχικά τον συνέδεσα με το στρες από τη φυλάκιση του γιου μου (με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών) αλλά τελικά φάνηκε ότι οφείλεται σε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα».
Αν και η στιγμή είναι δύσκολη για όλες τις γυναίκες που έχουν περάσει από το κρεβάτι του (και για όλες τις υπόλοιπες που βλέπουν το στοματικό σεξ να ενοχοποιείται), για τους γιατρούς τίποτα δεν είναι καινούργιο. «Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ευθύνεται για πολλές μορφές καρκίνου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες» εξηγεί ο χειρουργός ογκολόγος κεφαλής και τραχήλου Δημήτρης Μωραϊτης.
«Σε αυτόν οφείλονται το 90% των καρκίνων της μήτρας και το 60% των καρκίνων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας». Ενώ, λοιπόν, από απλή επιπολαιότητα, ο HPV είχε καταχωρηθεί στις αγωνίες των γυναικών για την υγεία τους, τελικά αφορά και τους άντρες. Στην Ετήσια Έκθεση για την Εθνική Κατάσταση του Καρκίνου στην Αμερική (όχι, στην Ελλάδα δεν συντάσσεται τέτοια), τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 13.000 νέα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου, από τα οποία 10.500 ήταν σε άντρες.
Με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, το 60% από αυτά οφείλονται στον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό. Έτσι, στον δρόμο που χάραξε η Αντζελίνα Τζολί ευαισθητοποιώντας το γυναικείο κοινό στην προληπτική αφαίρεση του στήθους ακολούθησε και ο Μάικλ Ντάγκλας προειδοποιώντας τους άντρες για τις σεξουαλικές τους πρακτικές.
Και τώρα;
Ο HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της απλής δερματικής επαφής της γενετήσιας και της στοματικής περιοχής. «Καθώς δεν απαιτείται διείσδυση και ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη για τη μόλυνση, ούτε το προφυλακτικό δεν προσφέρει προστασία» εξηγεί η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου. Γι’ αυτό είναι βέβαιο πως το 80% του σεξουαλικά δραστήριου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή του.
Οι περισσότεροι δεν θα νοσήσουν, όμως ένα ποσοστό 5% ενδέχεται να οδηγηθούν σε καρκίνο. Μία λύση είναι το εμβόλιο κατά του HPV που από το 2008 βρίσκεται στο πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού της Ελλάδας. Χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες μέχρι 26 ετών για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και τώρα μελετάται η εφαρμογή του και στους άντρες.
Μέχρι να βρεθούν περισσότερα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί πράγματι να προλάβει τον καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, η δερματολόγος συμβουλεύει: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το σώμα μας είναι η θωράκιση του ενάντια στον καρκίνο. Έτσι, ακόμη και όταν έρθουμε σε επαφή με τον ιό (που είναι σχεδόν βέβαιο), δεν θα νοσήσουμε. Για να το πετύχουμε πρέπει να φροντίζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποφεύγοντας το κάπνισμα, το αλκοόλ, το στρες, την απρόσεκτη διατροφή και όλες τις κακές συνήθειες που μπορούν να ρίξουν τις άμυνες του οργανισμού».
Και, ναι, για εκείνους που αναρωτιούνται, η αποχή από το στοματικό σεξ είναι μία αποτελεσματική κίνηση προστασίας. Ποιος όμως θέλει να ζήσει με αυτόν τον περιορισμό; Αλλά, κυρίως, ποια θέλει να ζήσει μαζί του;
(marieclaire.gr)