Σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια (2/11/1930) εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ιστορικής έδρας της ΑΕΚ.
Η ιστορία του θρυλικού γηπέδου ξεκινά το 1926, περίπου δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ένωσης, στα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Εκείνο τον καιρό, στην Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων παραχωρήθηκε από το τότε Υπουργείο Προνοίας ένας «δεντροφυτεμένος και ανώμαλος χώρος», στην περιοχή του Ποδονίφτη, ο οποίος αποτελούσε το όριο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και πήρε το όνομά του από το ρέμα που περνούσε από εκεί, ξεκινώντας από το Πεντελικό όρος και καταλήγοντας στον Κηφισό.
Με πρωτοβουλία του Ιωάννη Χρυσάφη, συμβούλου της ΑΕΚ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Στεγάσεως Προσφύγων, ο χώρος χαρακτηρίστηκε σαν μελλοντικό γυμναστήριο για τα παιδιά των προσφύγων.
Ωστόσο, με τον συνοικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας να επεκτείνεται συνεχώς, υπήρχε ο κίνδυνος ο χώρος να καταληφθεί από τους οικιστές και το γυμναστήριο να μην υλοποιηθεί ποτέ.
Έτσι, περίπου 100 φίλαθλοι αλλά και ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, ένα βράδυ συγκεντρώθηκαν στο χώρο και με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους ξερίζωσαν τα δέντρα που υπήρχαν εκεί, προκειμένου η τοποθεσία να «καθαρίσει» και να πάρει τη μορφή γηπέδου.
Τους επόμενους μήνες, χάρη κυρίως στην εθελοντική εργασία των «Ενωσιτών» και χρησιμοποιώντας τα οικοδομικά υλικά που περίσσευαν από τις προσφυγικές οικοδομές, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας άρχισε να σχηματίζεται.
Κατασκευάστηκε ξύλινος φράκτης, αποδυτήρια, σχηματίστηκε ο αγωνιστικός χώρος και μπήκαν τα γκολπόστ, ωστόσο δεν υπήρχαν ακόμα κερκίδες.
Παράλληλα, με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο χώρος παραχωρήθηκε αποκλειστικά για χρήση της Ένωσης.
Στις 2 Νοεμβρίου του 1930 λοιπόν, η ΑΕΚ εγκαινίασε την έδρα της, σε φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το οποίο έληξε ισόπαλο 2-2!
Οι εξέδρες
Τα έργα βελτίωσης του γηπέδου συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια, ωστόσο διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.
Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1946) κατασκευάστηκε και η πρώτη εξέδρα του γηπέδου και ακολούθησαν οι υπόλοιπες, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται μέχρι το 1952.
Η «σκεπαστή»
Το 1962 το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε για δεύτερη φορά, ξανά σε φιλικό με τον Ολυμπιακό που έληξε και αυτό 2-2!
Το 1971 τοποθετήθηκε ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο, προκειμένου να φιλοξενεί και βραδινούς αγώνες.
Για πολλά χρόνια η έδρα της ΑΕΚ είχε το σχήμα «πετάλου», όμως το 1979 προστέθηκε μία νέα δυόροφη εξέδρα, στο κάτω μέρος της οποίας συγκεντρώνονταν οι πιο φανατικοί οπαδοί της ομάδας. Ο μύθος της «σκεπαστής» είχε μόλις ξεκινήσει και το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο του Λεκανοπεδίου, με χωρητικότητα πάνω από 36.000 θεατές.
Η «Αγια-Σοφιά»
Δέκα χρόνια μετά, στον χώρο που για δεκαετίες εκατομμύρια οπαδοί της ΑΕΚ «προσκυνούσαν» τα ποδοσφαιρικά τους είδωλα, «χάσκει» πλέον ένα άδειο οικόπεδο.
Η Ένωση για αρκετό καιρό αναζητούσε «σπίτι» σε άλλη γειτονιά, καθώς είχε κριθεί ότι ο υπάρχων χώρος δεν επαρκούσε για ένα γήπεδο προδιαγραφών του 21ου αιώνα.
Παράλληλα, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η ΑΕΚ, δεν επέτρεψαν ποτέ να προχωρήσει το θέμα του γηπέδου πέρα από τις μακέτες.
Τους τελευταίους μήνες όμως, οι εξελίξεις τόσο στον σύλλογο, όσο και στο ζήτημα της έδρας του υπήρξαν καταιγιστικές.
Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε στο προσκήνιο και έθεσε ως πρωταρχικό του στόχο την επιστροφή του συλλόγου στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ένα ολοκαίνουριο γήπεδο και παρακείμενους χώρους που θα αναδεικνύουν τις προσφυγικές ρίζες του συλλόγου.
Σε μερικές μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου, ο «Τίγρης» θα παρουσιάσει αναλυτικά το πλάνο του για την «Αγιά-Σοφιά».
Αρης Γεωργίου-novasports.gr