Καλεσμένος στα εκπαιδευτήρια Δούκα στο Μαρούσι ήταν σήμερα Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 9:00 πρωί ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» στο θέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού κέντρου Δαΐς.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Μικρασιατών Χρήστος Τριανταφύλλου ήταν από τους βασικούς ομιλητές στο μάθημα της ιστορίας της Στ’ Δημοτικού με θέμα «η Ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής». Το μάθημα παρουσιάστηκε σαν εκδήλωση με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ 91 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ».
Η ομιλία του προέδρου βασίστηκε σε μαρτυρίες Μικρασιατών της πόλης μας, τόνισε δε την σημασία της διάδοσης της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στόχο που συγκαταλέγεται σε εκείνους του Συνδέσμου. Επίσης μίλησε για την σφαγή και την μετατροπή ενός πολιτισμού αιώνων σε τέφρα, καθώς και για το ότι κάποιοι σήμερα ξεδιάντροπα αποκαλούν αυτά τα τραγικά γεγονότα «συνωστισμό».
Τελειώνοντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου κάλεσε τους μαθητές, τους δασκάλους αλλά και τους γονείς που παρευρίσκονταν στην αίθουσα να δώσουν το επόμενο ραντεβού τους στη Ν. Φιλαδέλφεια στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» για να δουν από κοντά τα κειμήλια-εκθέματα που έχουν φέρει οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τους διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος είναι διαθέσιμος να βοηθήσει οποιοδήποτε σχολείο χρειαστεί την βοήθεια του.
Ακολούθησε το μάθημα της ιστορίας της Μικρασιατικής Καταστροφής από τους δασκάλους των εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τραγούδια, χορούς και θεατρικά σκετς από τη Μικρά Ασία, αλλά το πιο εντυπωσιακό που παρουσίασαν ήταν την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής σε μορφή κόμιξ, μια εργασία που δεν πρόσβαλε καθόλου την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Τελειώνοντας την εκδήλωση οι μαθητές και οι δάσκαλοι των εκπαιδευτηρίων πρόσφεραν αναμνηστικό δώρο στον Χρήστο Τριανταφύλλου, ένα λεύκωμα με τα μνημεία της Ορθοδοξίας (Έκδοση εκπαιδευτηρίων Δούκα) και συμφώνησαν στη μόνιμη συνεργασία του Συνδέσμου Μικρασιατών και των εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Τριανταφύλλου Κωνσταντίνα Μυλωνά