Ξεκινώντας να κάνω αφιέρωμα στην Τσικνοπέμπτη, η αλήθεια είναι πως πίστευα πως πίσω από αυτήν τη γιορτή κρύβεται, κάποιας ιδιαίτερης σημασίας, χρηστιανική γιορτή, η οποία μου είχε διαφύγει. Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο δεν με κάλυψε ιδιαίτερα. Αντίθετα μπερδεύτηκα, αφού γίνεται μία τρελή μίξη Διονυσιακής λατρείας και χριστιανοσύνης.
Καταρχάς, είναι μία γιορτή, που η αρχή της, είναι χαμμένη, στα βάθη των αιώνων. Κανείς δεν ξέρει πότε ξεκίνησε. Γιορτάζεται πάντα 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη Πέμπτη δηλαδή των Αποκριών.
Οι Αποκριές, διαρκούν 3 βδομάδες. Το καρναβάλι, προέρχεται από το λατινικό “carnem levare” ή “carnis levamen”, που σημαίνει “διακοπή της βρώσης κρέατος”. Μίας διακοπής που έρχεται λόγω της Σαρακοστής, η οποία (σου λέει) γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Μέσα στις Αποκριές λοιπόν, η λογική εδώ και αιώνες είναι, ότι φάμε, ότι πιούμε (και η γνωστή συνέχεια), γιατί έρχεται η Σαρακοστή… Τώρα, που κολλάει το αποκριάτικο ντύσιμο; Το μασκάρεμα, είναι κατάλοιπο από τις Διονυσιακές γιορτές, όπου οι λάτρεις του θεού Διονύσου, μεταμφιέζονταν σε σατύρους ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές συμπεριφερόμενοι “προκλητικά” με τολμηρές φράσεις και πράξεις. Ε, και επειδή τους άρεσε αυτό το event, είπαν να το κρατήσουν και με την επικράτηση του χριστιανισμού.
Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη, τίποτα το ιδιαίτερο. Απλώς αποφάσισαν μία από τις ημέρες των αποκριών, να του δίνουν να καταλάβει σε κρέας. Το πιο σωστό θα ήταν, να γινόταν ακριβώς στη μέση των Αποκριών. Δηλαδή την Τετάρτη. Επειδή όμως η Τετάρτη, είναι μέρα, που η θρησκεία, γενικότερα προτρέπει σε εγκράτεια (όπως και η Παρασκευή), αποφάσισαν να το κάνουν Πέμπτη (η Τρίτη εικάζω, ήταν πιο μακριά από τη Σαρακοστή, οπότε για πρακτικούς λόγους, πρότειναν Πέμπτη).
Έτσι λοιπόν, ξεχυνόμαστε σήμερα στα ψητοπωλεία, τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί έρχεται και η Σαρακοστή, ε;