Μετά τη Χαλυβουργική της οικογένεια Αγγελόπουλου, έρχεται, όπως όλα δείχνουν και η σειρά της Χαλυβουργίας Ελλάδος να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
Μάλιστα το έν λόγω εργοστάσιο εδώ και δύο χρόνια παραμένει με σβηστές τις τσιμινιέρες και με εκ περιτροπής εργασία. Η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλέσει σε συζητήσεις το σωματείο των εργαζομένων προκειμένου να βρεθεί λύση για την αποχώρηση των 120 υπαλλήλων.
Πίσω από την απόφαση της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, βρίσκονται δύο αιτίες: η πρώτη είναι η καταβαράθρωση της εγχώριας ζήτησης για χάλυβα, εξαιτίας της ανυπαρξίας κατασκευαστικής δραστηριότητας. Η δεύτερη είναι ότι ενώ οι όποιες εξαγωγές θα μπορούσαν να συντηρήσουν τη λειτουργία των εργοστασίων, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν εξαιτίας τους υψηλού ενεργειακού κόστους.
Σε δηλώσεις του στο Σκάι ο συντονιστής της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) Αντώνης Κοντολέων προειδοποίησε για αποβιομηχάνιση της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις προκειμένου να ρίξουν τις τιμές η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ.
Την ίδια ώρα πηγές απ’ το υπ. Ενέργειας αναφέρουν ότι επίκειται δέσμη μέτρων για τη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας με πρώτη κίνηση την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη διακοψιμότητα. Παράλληλα εστιάζουν στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί και να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση που εκκρεμούσε προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο που έχει ψηφιστεί καθιερώνεται το μέτρο της «διακοψιμότητας», δηλαδή της δυνατότητας σύναψης ειδικών συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και σε μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, βάσει των οποίων ο ΑΔΜΗΕ, όταν έχει ανάγκη, να μειώνει μέχρι ένα συμφωνημένο σημείο την παρεχόμενη προς αυτούς ισχύ, και σε αντιστάθμισμα προσφέρει μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος. Το κόστος του μέτρου θα επιβαρύνει τους παραγωγούς ρεύματος, μέσω του «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού», ωστόσο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον τελικό επιμερισμό αυτού του κόστους.