Η Ράμα, ένα κορίτσι προσχολικής ηλικίας από τη Συρία, είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Πριν δύο χρόνια, ο πατέρας της εξαφανίστηκε και εκείνη με τη μητέρα και τα δυο μικρότερα αδέλφια της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους λόγω των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Κάθε λίγες εβδομάδες αναγκάζονται να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή. Παρά την αβεβαιότητα, η Ράμα εμβολιάστηκε για την πολιομυελίτιδα σε μια τοπική κλινική. Είναι ένα από τα 2,4 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα της, κοντά στα οποία έχει καταφέρει να φτάσει η UNICEF για να τους παράσχει σωτήρια εμβόλια ενάντια στην πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά.
Οι συνθήκες διαβίωσης και οι ανάγκες εκατομμυρίων παιδιών σαν τη Ράμα που ζουν στις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη αναδεικνύονται μέσα από την έκκληση της UNICEF «Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2014», η οποία σχεδιάζει μέσα στο 2014 να βοηθήσει συνολικά 54 εκατ. παιδιά σε 50 χώρες. Σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014, η Οργάνωση απευθύνει έκκληση για 2,2 δισ. δολάρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτά τα παιδιά, καθώς και σε ακόμη 26 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκκληση για βοήθεια που έχει απευθύνει η οργάνωση μέχρι σήμερα, με ποσοστό 40% αυτής της βοήθεια να προβλέπεται για τη Συρία και τις γύρω περιοχές.
Ο σχεδιασμός της UNICEF και των συνεργατών της προβλέπει για το 2014 ότι 2,7 εκατ. παιδιά θα λάβουν θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό, 19 εκατ. θα εμβολιαστούν ενάντια στην ιλαρά, 23 εκατ. θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και προσωπική υγιεινή. Επίσης, θα εξασφαλισθεί πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη σε 2 εκατ. παιδιά, ενώ 6,9 εκατ. θα έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Η πληροφόρηση, ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό HIV θα φτάσει συνολικά σε 174.000 ανθρώπους.
Οι πολεμικές συρράξεις αυξάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης
«Μόλις επέστρεψα από το Νότιο Σουδάν, την πιο πρόσφατη μεγάλης κλίμακας σύρραξη που έχει επιπτώσεις στη ζωή εκατομμυρίων αθώων παιδιών. Πάνω από 400.000 παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις και πάνω από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Η περίοδος των βροχών πλησιάζει και πρέπει να αποθηκεύσουμε προμήθειες και να ενισχύσουμε τις βασικές υπηρεσίες, που για να καταστεί δυνατό χρειαζόμαστε επειγόντως χρηματοδότηση ώστε να αποτρέψουμε μια καταστροφή» λέει ο κ. Ted Chaiban, επικεφαλής των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF.
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά του Νότιου Σουδάν. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν εκατομμύρια ακόμα που πλήττονται από συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Συρία. Συγκεκριμένα για τη Συρία και τη γύρω περιοχή, η UNICEF απευθύνει έκκληση για 835 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να προσφέρει σωτήρια βοήθεια συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, παροχής νερού και υγιεινής, εκπαίδευσης, προστασίας των παιδιών, αλλά και για να υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή και την οικοδόμηση της ειρήνης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, σε συνεργασία με άλλους υποστηρικτικούς οργανισμούς.
«Αν και τα σημερινά πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται σε αυτές τις πολυσύνθετες, υπο-χρηματοδοτημένες κρίσεις, πολλές άλλες ακραίες καταστάσεις απαιτούν επίσης άμεση χρηματοδότηση και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το Αφγανιστάν, η Κολομβία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μιανμάρ, η Σομαλία, η Υεμένη και άλλες χώρες που εμφανίζονται στην έκκληση της UNICEF» επισημαίνει ο κ. Chaiban.
Η Οργάνωση εργάζεται για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών κρίσεων συμπεριλαμβανομένων του υποσιτισμού στην περιοχή του Σαχέλ, της έλλειψης ασφαλούς πόσιμου νερού και επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής στην Υεμένη, της χολέρας στην Αϊτή, των αυξημένων επιθέσεων σε παιδιά στο Αφγανιστάν, της ξηρασίας στην Αγκόλα.
Οι πόροι από την έκκληση θα βοηθήσουν επίσης τη UNICEF να ενισχύσει την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, συρράξεων ή φυσικών καταστροφών και θα επιτρέψουν στην οργάνωση χτίσει επάνω στο έργο της το 2013, κατά το οποίο πέτυχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:
∙ 24,5 εκατ. παιδιά εμβολιάσθηκαν κατά της ιλαράς.
∙ 20 εκατ. άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή.
∙ 2,7 εκατ. παιδιά απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη εκπαίδευση.
∙ 1,9 εκατ. παιδιά νοσηλεύθηκαν για σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής.
∙ 935.000 παιδιά βοηθήθηκαν με ψυχολογική υποστήριξη.
Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κενό σε ορισμένες χώρες – όπως στην Αγκόλα, την Ερυθραία, το Λεσόθο και τη Μαδαγασκάρη – καθώς η ανεπαρκής πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, η ανασφάλεια και το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον, σημαίνει ότι πολλές ανάγκες δεν καλύπτονται.