Ένα απ’ τα σημαντικότερα βήματα στο δρόμο για να γυρίσει η ΑΕΚ στο «σπίτι» της είναι η νομοθετική ρύθμιση για την «Αγιά-Σοφιά».
Διαβάστε τα ακριβή χαρακτηριστικά της, όπως έχουν συμφωνηθεί με το ΥΠΕΚΑ
Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη. Ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης τόνισε ότι σε 100 μέρες θα μπουν μπουλντόζες. Παράλληλα με όλα αυτά όμως, η ΑΕΚ «τρέχει» και το θέμα της (απαραίτητης) νομοθετικής ρύθμισης για την «Αγιά-Σοφιά». Αυτής που αποτελεί πεδίο πλήρους συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής -κάτι που επιβεβαιώθηκε απ’ τη συνάντηση που είχε προ ημερών ο διοικητικός της ηγέτης με τον Γιάννη Μανιάτη. Κι αυτής που δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω (όπως επιβεβαιώνεται και από τ’ ακριβή χαρακτηριστικά της που δημοσιεύει η «Καθημερινή») από το ν’ αντικαταστήσει την αντίστοιχη του Γρανίτσα το 2008, η οποία είχε ακυρωθεί απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας:
«Νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ρύθμιση θα αφορά τα πολεοδομικά μεγέθη του έργου και θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αντικαταστήσει τις ρυθμίσεις που ακυρώθηκαν το 2008 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως όλα δείχνουν η Πολιτεία δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη που οδήγησαν στο παρελθόν στην ακύρωση του έργου από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου: • προβλέπει ανώτατο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 1,2 (ο οποίος εκτιμάται ότι δεν θα εξαντληθεί), • 30 μέτρα ανώτατο ύψος στεγάστρων και 40 μέτρα ανώτατο ύψος πυλώνων. • «αποσυμπιέζει» το οικόπεδο από τις εμπορικές χρήσεις (που είχαν προβλεφθεί στα σχέδια του 2003), διατηρώντας μόνο τις χρήσεις αθλητισμού και περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού (για τη δημιουργία ενός μουσείου της ιστορίας της ΑΕΚ και ενός προσφυγικού μουσείου) που δεν θα υπερβαίνουν τα 800 τ.μ., • τέλος, θα δίνει την απαραίτητη παρέκκλιση από τα ισχύοντα για τις θέσεις στάθμευσης, καθώς βάσει χωρητικότητας το γήπεδο θα έπρεπε από τον νόμο να διαθέτει 3.500 θέσεις πάρκινγκ. Το μόνο ερώτημα, πάντως, που τίθεται αφορά τον τρόπο που θα «νομιμοποιηθεί» η αιτούμενη από την ΑΕΚ αφαίρεση περίπου 3 στρεμμάτων από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας (δηλαδή το οικόπεδο του γηπέδου να γίνει 30 στρέμματα από 27 στρ.). Πρόκειται για μια επέμβαση μικρή σε έκταση, αλλά δύσκολη νομικά, καθώς το άλσος έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέο, επομένως απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση (επιπλέον όλα τα άλση προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία). Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ δείχνει προσεκτικό στα διαδικαστικά, εξαιτίας και της απόφασης του ΣτΕ (1847/2008). Μετά τη θέσπιση της νομοθετικής ρύθμισης θα ακολουθήσει η συνήθης διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (στις ακυρωθείσες διατάξεις του ν. 3207/03 είχε επιχειρηθεί να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις με τη θέσπιση περιβαλλοντικών όρων και νέου ρυμοτομικού απευθείας με νόμο) και η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ. Ετσι θα δοθεί η ευκαιρία να κατατεθούν προσφυγές ενάντια στο έργο, αν υπάρξουν.
Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής;
Όπως αναφέρει στην «Κ» η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Έφη Γαϊτανά-Αποστολάκη, η προμελέτη του έργου «Κατασκευή κέντρου αθλητισμού, μνήμης και πολιτισμού Αγία Σοφία» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με την προμελέτη το γήπεδο θα έχει έκταση 25.373 τ.μ. (21.944 τ.μ. ανωδομή και 3.429 τ.μ. τα δύο υπόγεια) και κάλυψη 43,7% (το «αποτύπωμα» του γηπέδου στο οικόπεδο θα είναι 13.061 τ.μ.). Το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 32.000 θεατών: 16.000 στο κάτω διάζωμα, 15.440 στο άνω διάζωμα και 560 σε 40 σουίτες».