Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη: Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Τη μέρα αυτή καλούμαστε να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Ωστόσο, ο αγώνας κατά του ρατσισμού δεν μπορεί να κρατά μια μόνο ημέρα, αλλά πρέπει να είναι συνεχής, διαρκής και έντονος, γιατί το ίδιο επίμονος είναι και ο στόχος που έχει να δικαιολογεί και να διατηρεί διακρίσεις σε βάρος της κάθε μορφής διαφορετικότητας, ώστε πάνω σε αυτές να στηριχτούν σχέσεις ανισότητας και εκμετάλλευσης σε βάρος των θυμάτων του. Ο δε φασισμός ‒που πλέον εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα μας βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην πολυετή λιτότητα και τη μνημονιακή πολιτική που έχει γονατίσει οικονομικά την ελληνική κοινωνία‒ αποτελεί την πιο ακραία μορφή έκφρασης του ρατσισμού. Και η Χρυσή Αυγή αποτελεί «στην πραγματικότητα την τελευταία εφεδρεία του συστήματος […] που στους εργατικούς χώρους βάλθηκε να τσακίσει τους εργατικούς αγώνες και που στις γειτονιές στρέφεται κατ’ εξοχήν εναντίον αυτών που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον καθένα από εμάς, για τον λαό αυτής της χώρας», όπως διατράνωσε ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας–Νέας Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ («Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή») στο Π.Π.Ι.Ε.Δ., στις 12 Μαρτίου.
Στην εκδήλωση αυτή ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, που έκανε την πολιτική και θεσμική ανάλυση του φαινομένου, ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝ Αττικής, που ανέλυσε την ψυχιατρική και κοινωνιολογική θεώρηση του φαινομένου με αναφορές στη νέα γενιά, που χρειάζεται άλλες προοπτικές και άλλα νοήματα. Επίσης, ο δικηγόρος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Θανάσης Καμπαγιάννης που με τον άμεσο και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο του φώτισε το χθες και το σήμερα του φασισμού καθώς και ο εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Νέας Φιλαδέλφειας κ. Χρήστος Παπανδρέου που αναφέρθηκε στην διείσδυση του φαινομένου. Τόσο οι εισηγητές με τις ομιλίες τους όσο και η τοπική κοινωνία σύσσωμη με τις τοποθετήσεις της και τη συζήτηση που επακολούθησε και κράτησε επί ώρες αμείωτο το ενδιαφέρον έδωσαν το ηχηρό ΟΧΙ τους, αντιτασσόμενοι στη μάστιγα του ρατσισμού, του φασισμού και των μορφωμάτων, με τα οποία εμφανίζεται. Απέδειξαν τέλος ότι δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι τάσεις των καιρών μας και ότι όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε με επιτυχία για μια κοινωνία ισότητας, απαλλαγμένη από διακρίσεις με βάση τη φυλή, την εθνικότητα ή το διαφορετικό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Για να έχουν όλοι δικαίωμα στο όνειρο και στην ελεύθερη σκέψη
Περισσότερα για την εκδήλωση στο http://esgknfiladelfia.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Τάσος Κωνσταντινίδης Έλενα Γούλα