Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης για τη διαχείριση των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου και για δύο ολόκληρους μήνες τα απόβλητα των Υγειονομικών Μονάδων απορρίπτονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου γίνονταν μακροσκοπικοί έλεγχοι και εργασίες χειροδιαλογής και διαχωρισμού των ιατρικών από τα αστικού τύπου απόβλητα.
Για τις διαδικασίες ελέγχου και καταγραφής των αποβλήτων υπήρξε συνεχής και συστηματική συνεργασία των Υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα απολογιστικά στοιχεία τον Φεβρουάριο του 2014, η συμμόρφωση των Υγειονομικών Μονάδων άγγιξε ποσοστά της τάξης του 95%, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σχέδιο στέφθηκε με επιτυχία.
Συνολικά και κατά τη διάρκεια του σχεδίου απορρίφθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής 1.815 τόνοι αποβλήτων, εκ των οποίων 175 τόνοι (ποσοστό 9,6%) οδηγήθηκαν στην ειδική Μονάδα Αποτέφρωσης του ΕΔΣΝΑ για την ορθή περιβαλλοντικά διαχείρισή τους.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε:
«Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης απέδωσε καρπούς. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με κάθε Υγειονομική Μονάδα, χωριστά, καταφέραμε να δώσουμε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, απλά και αποτελεσματικά» και πρόσθεσε:
«Είναι στο χέρι των Υγειονομικών Μονάδων να διατηρήσουν αυτή την πολύ καλή εικόνα στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοί μας στα εισερχόμενα φορτία στον ΧΥΤΑ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση».
Υπενθυμίζεται ότι, η ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης προέκυψε μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά απόρριψης μεγάλων ποσοτήτων επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων αναμεμειγμένων με αστικού τύπου απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής, που εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του Συνδέσμου στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Κατά τη διάρκεια του σχεδίου ακολουθήθηκαν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος στις υγειονομικές μονάδες να βελτιώσουν τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες διαχωρισμού των Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων.