Με την απαγόρευση του Twitter στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν εκτίθεται άσκοπα σε διεθνές επίπεδο και δέχεται επικρίσεις για φασίζουσα συμπεριφορά χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για την ίδια. Το μέτρο είναι τεχνολογικά διάτρητο και μη εφαρμόσιμο στην πράξη.
Το πλέον ευτράπελο στην υπόθεση είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλαχ Γκιουλ δεν υπάκουσε στην απαγόρευση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter χαρακτήρισε απαράδεκτη τον καθολικό αποκλεισμό στα κοινωνικά δίκτυα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μέτρο δεν θα διαρκέσει.
Πέραν από το ειρωνικό μειδίαμα που ενδεχομένως προκαλεί η κίνηση αυτή του Γκιουλ, πολιτικά ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως η πρώτη δημόσια έκφραση της διάστασης απόψεων μεταξύ του Γκιουλ και του Ερντογάν και ως μία προσπάθεια του πρώτου να πάρει αποστάσεις από τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης δικαστικής απόφασης περί παραβίασης της ιδιωτικότητας ενός πολίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο αποκλεισμός πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε μεμονωμένες σελίδες και ανέφερε ότι τεχνικά είναι αδύνατη η εφαρμογή της απαγόρευσης.
Πράγματι, η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει την απαγόρευση, καθώς λίγες μόλις ώρες μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι δικτυακοί τόποι της γειτονικής χώρας κατακλύστηκαν από οδηγίες για το πώς οι Τούρκοι χρήστες μπορούν να την παρακάμψουν.