Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης φαίνεται πως κατέληξαν στη Γενεύη οι ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας,Αντρέι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμφώνησαν σε συγκεκριμένους όρους οι οποίοι θα βάλουν τις βάσεις να βγει η χώρα από την κρίση.
Αναλυτικά τι προβλέπει το κείμενο:
- Ολες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
- Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα
- Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
- Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
- Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
- Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
- Ολες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.
Λαβρόφ: Μια καλή η μέρα -Δεν έχουμε επιθυμία να στείλουμε στρατό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ελβετική αυτή πόλη ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.
«Ολες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.
Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση «αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, μετά τις τετραμερείς συνομιλίες που έγιναν σήμερα στην Γενεύη με την συμμετοχή εκτός του Λαβρόφ, των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.
Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ.
«Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας», πρόσθεσε, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη για τα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε εξάλλου το αίτημα της Μόσχας για αποκέντρωση στην Ουκρανία και για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα αυτήν.
Κέρι: Πρέπει να εφαρμοστούν όσα συμφωνήσαμε αλλιώς δεν έχει σημασία
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι μίλησε για μια καλή ημέρα εργασιών, τόνισε όμως πως τα όσα προβλέπονται στο γραπτό κείμενο της συμφωνίας θα έχουν μικρή σημασία εάν δεν υπάρξουν οι αντίστοιχες πράξεις από όλες τις πλευρές προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, ο Κέρι δήλωσε ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε βάθος χρόνου, «εάν η κατάσταση αποκλιμακωθεί, εάν εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα των πολιτών, εάν συνεχιστεί η συνταγματική διαδικασία και οριστεί η νέα κυβέρνηση», θα σεβαστούν το αίτημα για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.