Περιοχή πλούσια σε εναλλαγές τοπίου, η Κεντρική Εύβοια, ανάμεσα στον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία της και υπόσχεται ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες. Η σύγχρονη πόλη της Χαλκίδας, πρωτεύουσα της Εύβοιας και κύρια πύλη εισόδου στο νησί, η Ερέτρια με τα αξιόλογα μνημεία της αρχαιότητας, η αρχοντική Κύμη, τα όμορφα ορεινά χωριά και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με την τουριστική κίνηση προσφέρουν κάθε δυνατή επιλογή σε όσους επιθυμούν ολιγοήμερες εξορμήσεις ή και πολυήμερες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, στο λιμάνι της Αυλίδας θυσίασε ο Αγαμέμνονας την κόρη του Ιφιγένεια, προκειμένου να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών για την Τροία. Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας ανάγεται στους Παλαιολιθικούς Χρόνους (λατομεία – εργαστήρια στη Νέα Αρτάκη). Αξιόλογα ευρήματα των Προϊστορικών Χρόνων έχουν έρθει στο φως στο Λευκαντί (Ξηρόπολη), στη Μάνικα Χαλκίδας, στην Ερέτρια, στην Αμάρυνθο, στο Βιγλατούρι Κύμης, στην Παραλία Αυλίδος, στα Ψαχνά κ.α.
Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Χαλκίδα και η Ερέτρια έκοψαν δικά τους νομίσματα, ανέπτυξαν έντονη αποικιακή δραστηριότητα (ευβοϊκός αποικισμός στη Χαλκιδική, τις Βόρειες Σποράδες, την Ιταλία, τη Σικελία, την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο) και συγκρούστηκαν για την κατοχή του Ληλάντιου πεδίου (Ληλαντικός πόλεμος). Εξάλλου, οι κάτοικοι της Κύμης έλαβαν μέρος στον ευβοϊκό αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. και ίδρυσαν το 754 π.Χ. μαζί με τους Χαλκιδείς την ιταλική Κύμη.
Στα σημαντικότερα γεγονότα των Ιστορικών Χρόνων συγκαταλέγεται η συγκρότηση του Κοινού των Ευβοέων, ομοσπονδίας των ευβοϊκών πόλεων, με κοινό νόμισμα – κοβόταν στην Ερέτρια – και κοινή εξωτερική πολιτική. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η Χαλκίδα ήταν η πρωτεύουσα της Εύβοιας, που ανήκε στο Θέμα της Ελλάδος. Επί Φραγκοκρατίας η Χαλκίδα εξακολούθησε να αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο.
Η πόλη, παρά τη σθεναρή αντίσταση των Ενετών υπερασπιστών της και των Ελλήνων κατοίκων της, αλώθηκε από τους Τούρκους τον Ιούλιο του 1470, ακολούθησαν δε οι άλλες πόλεις και τα φρούρια της Εύβοιας. Κατά την Ελληνική Επανάσταση η Χαλκίδα υπήρξε απόρθητη πόλη και παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων ως το τέλος του Αγώνα.