Αν και ποσοστό 35% των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι γυναίκες, η εκπροσώπησή τους στα εθνικά κοινοβούλια περιορίζεται μόλις στο 24% κατά μέσο όρο. Ενα τρίτο των ευρωπαίων επιτρόπων σήμερα είναι γυναίκες, αν και από τα 28 κράτη-μέλη μόλις έξι έχουν γυναίκα στο τιμόνι της πολιτικής ζωής (οι πρωθυπουργοί Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ στη Δανία, Λαϊμντότα Στραουγιούμα στη Λετονία, Νταλιέ Γκριμπαουσκάιτε στη Λιθουανία, Αλένκα Μπράτουτσεκ στη Σλοβενία και η πρόεδρος Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα στη Μάλτα), δηλαδή το 21,4%. Επίσης, στα συμβούλια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ευρώπη το 12% των θέσεων ανήκει σε γυναίκες, αλλά μόνο το 3% βρίσκεται σε ηγετικές θέσεις (πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι), σύμφωνα με στοιχεία του 2010.
Στη χώρα μας, αν και οι γυναίκες έχουν πληθυσμιακή υπεροχή έναντι των ανδρών, στην πολιτική ζωή αποτελούν μειοψηφία. Εξήντα ένα χρόνια μετά την πρώτη είσοδο γυναίκας στο εθνικό μας κοινοβούλιο (Ελένη Σκούρα, 1953), η εκπροσώπηση των γυναικών παραμένει στο 21%. Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο από τους 22 έλληνες ευρωβουλευτές οι επτά είναι γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 32%. Σαφώς βελτιωμένη εκπροσώπηση σε σύγκριση με την εθνική, περιορισμένη όμως αν αναλογιστούμε ότι η Σουηδία εκπροσωπείται σε ποσοστό 45% από γυναίκες. Χαρακτηριστικό της διαφοράς νοοτροπίας είναι το γεγονός ότι στη Σουηδία το 54% των υπουργικών θέσεων καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις μία γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Καμπάνια υπέρ της ψήφου σε γυναίκες
«Οι γυναίκες ενώνουν την Ευρώπη» είναι το σύνθημα της καμπάνιας που διενεργεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με σκοπό την ενίσχυση της στήριξης των γυναικών υποψηφίων – όλων των πολιτικών αποχρώσεων – στις ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου 2014. Οπως αναφέρεται μάλιστα στο προωθητικό υλικό, «σε αυτή την ιστορική συγκυρία η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στους πολιτικούς θεσμούς και στα κέντρα επιρροής θα συμβάλει στην οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης, που θα σέβεται τις αξίες της, ενώ η Ελλάδα θα έχει άξιες εκπροσώπους».
Στο πλαίσιο της «Εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την ισόρροπη συμμετοχής γυναικών στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» διοργανώνεται σειρά υπαίθριων θεατρικών δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού. «Αν μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάζουμε προσφέρει μια πολλαπλά πιο έντονη εμπειρία στους συμμετέχοντες. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται, οι μνήμες που ανασύρονται από τις ζωές όλων μας, βοηθούν να αντιληφθούμε βιωματικά το πόσο άνισες ευκαιρίες δίνονται από την κοινωνία μας στις άξιες γυναίκες, έναντι ισάξιων ανδρών» δηλώνει σχετικά η κυρία Κόλλια. Η ιδέα, το κείμενο και η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκουν στους Δημήτρη Φραγκιόγλου και Μαργαρίτα Γερογιάννη και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιάννης Αδρίνης και Αντωνία Καμπάκου.
Σκοπός της καμπάνιας, για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στον ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί, είναι να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης μέσω της άρσης των στερεοτύπων, των κατεστημένων αντιλήψεων και των προκαταλήψεων για τον ρόλο των δυο φύλων στη δημόσια δράση. Το μήνυμα είναι σαφές: να υποστηριχθούν οι γυναίκες υποψήφιες προκειμένου να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή και να αποκτήσουν δυναμική παρουσία στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Η ισότητα των φύλων δέσμευση της Ευρώπης
Η ισότητα των φύλων είναι μία από τις πέντε αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη δεκαετία 2000-2009, από τα 12,5 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, τα 9,8 εκατ. καλύφθηκαν από γυναίκες. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της Ενωσης. Για να επιτευχθεί ο στόχος της στρατηγικής «Ευρώπης 2020» για ποσοστό απασχόλησης 75% για γυναίκες και άνδρες, χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, μόνων γονέων, γυναικών με αναπηρία, διακινουμένων γυναικών και προερχόμενων από εθνοτικές μειονότητες.
Στον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι για πολλές γυναίκες ακόμη και σήμερα η επιχειρηματική δράση δεν θεωρείται κατάλληλη επιλογή σταδιοδρομίας, η εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες πρόκειται να άρει ένα σημαντικό εμπόδιο. Σήμερα, η αναλογία των γυναικών επιχειρηματιών είναι στο 33%, ενώ για τις νέες επιχειρήσεις στο 30%.
Ενα ακόμη χάσμα στο οποίο εστιάζει η στρατηγική της ΕΕ, είναι αυτό που αφορά την αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ισότιμης αξίας. Ο μέσος όρος του χάσματος αυτού είναι 17,8% με μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Στην Εσθονία ανέρχεται στο 30,9%, έναντι της Ιταλίας που βρίσκεται το 4,9%.
Οι ρόλοι των φύλων συνεχίζουν να επηρεάζουν κρίσιμες ατομικές αποφάσεις στην εκπαίδευση, στην πορεία της σταδιοδρομίας, στις εργασιακές συμφωνίες, στην οικογένεια και στη γονιμότητα. Οι αποφάσεις αυτές µε τη σειρά τους έχουν αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος που χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες εν γένει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά και περισσότερες Ελληνίδες σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.