Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία:
1. Των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία και
2. Κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
Στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία όπως και έχουμε στην χώρα μας, καλούμαστε κάθε φορά που έχουμε εκλογές να επιλέξουμε τους αντιπροσώπους μας, οι οποίοι θα αποφασίζουν για εμάς… χωρίς εμάς, κατά τη διάρκεια της θητείας
τους. Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα είναι σοβαρό, μα πολύ σοβαρό…
Πολλοί πολίτες-δημότες της χώρας μας φαίνεται ότι ΔΕΝ το έχουν εμπεδώσει. Για αυτό τα ποσοστά της αποχής έρχονται πάντα πρώτα… σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Από την άλλη βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα φτάσουν στην κάλπη για να «σταυρώσουν» το ψηφοδέλτιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν μελετήσει καλά τους λόγους που θα προτιμήσουν τον τάδε ή τον δείνα ως εκλεκτό τους.
Το σύνηθες στην χώρα μας είναι ότι «παραδοσιακά» επιλέγουμε τον εκλεκτό μας με λανθασμένα κριτήρια:
Ήταν δημοτικός σύμβουλος και με «εξυπηρέτησε», «είναι παιδί του ξαδέρφου μου», «παιδικός μου φίλος», «γειτονάκι», «θείος του ξαδέρφου μου», «είναι κούκλος/α», «έχει κορμάρα», «φοβερός ηθοποιός», «ποδοσφαιριστάρα» κλπ, είναι μερικά από τα συνηθισμένα κριτήρια του έλληνα ψηφοφόρου…
Αν σε όλα αυτά βάλουμε ότι στην προσεχείς δημοτικές εκλογές στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, έχουμε 7 υποψηφίους δημάρχους και 540 περίπου υποψηφίους συμβούλους, εάν υπολογίσουμε επίσης ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (2010) ψήφισαν περίπου 17.000 δημότες διαπιστώνουμε ότι αναλογούν περίπου 31 ψηφοφόροι σε κάθε υποψήφιο!!!
Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας υποψήφιος!!! Οπότε;;;
Θα ψηφίσουμε «παραδοσιακά» τους αντιπροσώπους μας, οι οποίοι θα αποφασίζουν για εμάς… χωρίς εμάς τα επόμενα πέντε χρόνια, ή θα σκεφτούμε λίγο καλύτερα το όλο θέμα;;;