Επί θύρας βρίσκεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο «μπόνους» που θα λαμβάνουν όσοι πιάνουν τους στόχους θα αποτελέσει επί της ουσίας επαναφορά του «κομμένου» 13ου μισθού. Οι αλλαγές με το νέο μισθολόγιο αναμένεται να εφαρμοσθούν από τις αρχές του νέου έτους, ενώ ως αποδοτικοί υπάλληλοι θα θεωρούνται όσοι έχουν πιάσει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί. Την ίδια ώρα πάντως αναμένονται και μειώσεις για όσους υπαλλήλους κριθούν ως μη αποδοτικοί.
Αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το αντίθετο – δηλαδή μειώσεις στους μη παραγωγικούς υπαλλήλους, αυτούς που θα συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει ως «δημοσιονομικά ουδέτερο» το μέτρο των πριμ παραγωγικότητας, κάτι το οποίο στην πράξη συνεπάγεται μειώσεις για τους μη ικανούς.
Επιπλέον και το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του έκανε ειδική αναφορά για τις απαιτούμενες προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ υπάρχουν υπάλληλοι υψηλών προσόντων με χαμηλές αμοιβές, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι χαμηλής εκπαίδευσης ή σε θέσεις χωρίς αυξημένες ευθύνες οι οποίοι αμείβονται καλύτερα από ότι αντίστοιχοι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα.