Πρωτοφανής είναι η επιδημία που έχει ξεσπάσει από τον ιό του Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο απολογισμός σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι την 27η Ιουλίου έφτασε στους 729 θανάτους ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1300.
Ο ιός πλήττει κυρίως τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε ενώ Κένυα κι Αιθιοπία, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Αφρικής, εντείνουν τα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του Έμπολα στο έδαφός τους.
Από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι μετακινούνται περίπου 19.000 επιβάτες την ημέρα, από και προς περίπου πενήντα χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα πάντως η αεροπορική εταιρεία Emirates ανακοίνωσε πως διακόπτει τις πτήσεις της προς τη Γουινέα, μία από τις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί, μέχρι στιγμής, από τον ιό Εμπολα, ενώ η εταιρία έχει ήδη διακόψει τις πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμούν πως η επιδημία του Έμπολα είναι πλέον «εκτός ελέγχου» και προειδοποιεί πως υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος να δούμε και άλλες χώρες να πλήττονται» από τον ιό.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και ενημερώνει πως τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες. Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.
Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες, ενώ υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή.
Ο ιός μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς.
Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει τους έλληνες ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές της Δυτικής Αφρικής να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Έμπολα πριν ταξιδέψουν.
Όπως επισημαίνεται ο αιμορραγικός πυρετός είναι σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη. Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ παρόλο που η μετάδοση του Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς.
Οι ταξιδιώτες συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα όπου αναφέρονται κρούσματα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και για το ταξίδι.