Στη δικαιοσύνη έφτασε ο «πόλεμος» για την αξιολόγηση των υπαλλήλων στο δημόσιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τις υποθέσεις πέντε δήμων οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για τον επανέλεγχο μονιμοποιήσεων συμβασιούχων.
Οι φάκελοι που έφτασαν στην εισαγγελία αφορούν τους δήμους Χαλανδρίου, Νίκαιας, Πατρών, Λάρισας και Ζωγράφου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει τους δημάρχους που αρνούνται τον έλεγχο και δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στους ελέγχους σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Ντινόπουλος: Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα
«Η νομιμότητα δεν έχει χρώμα, δεν είναι μπλε, πράσινη ή ροζ», σχολίασε για την άρνηση δημάρχων να εφαρμόσουν τον νόμο για τον έλεγχο των δικαιολογητικών για τη μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε χθες ότι: «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κρίνει πώς θα αντιμετωπίσει τους δημάρχους που αρνήθηκαν τον έλεγχο- δεν είμαι αρμόδιος εγώ να μιλήσω γι’ αυτό».
Η Ρένα Δούρου επέκρινε από την πλευρά της την στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέγοντας: «Αυτή δεν είναι λογική νομιμότητας. Αλλά αυθαιρεσίας. Είναι η λογική της μνημονιακής δέσμευσης και όχι ενός σύγχρονου, δημοκρατικού, αξιοκρατικού, αποτελεσματικού δημόσιου τομέα στο πλευρό του πολίτη».
Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι λένε οι δήμαρχοι
Η αποστολή των φακέλων στον εισαγγελέα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων που επιμένουν να μην δέχονται τον έλεγχο.
Ωστόσο, παραδέχονται ότι υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις παρατυπίες, οι οποίες όπως λένε δεν οφείλονται στους εργαζόμενους.
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Οι έλεγχοι προχωράνε κανονικά
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έλεγχοι στα χαρτιά-δικαιολογητικά με τα οποία μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι συνεχίζονται κανονικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο και Πειραιά.
«Οχι» στον έλεγχο των συμβάσεων λέει το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας
«Με τον έλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η συγκυβέρνηση, αποκαλύπτει την σκοπιμότητά της, για νέες χιλιάδες απολύσεις», τονίζεται σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων και προστίθεται πως η συγκυβέρνηση «θέλει να ξεφορτωθεί εργαζομένους με συγκροτημένα, πλήρη δικαιώματα και να ανοίξει τον δρόμο ακόμα παραπέρα, σε επιχειρηματικούς ομίλους, σε τομείς φιλέτα του δημοσίου και των ΟΤΑ».
Όσον αφορά τα πλαστά δικαιολογητικά, στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «δεν δικαιολογούμε πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και δεν γινόμαστε τιμητές της “νομιμότητας της αξιοκρατίας και της διαφάνειας” της συγκυβέρνησης, που έχει κάνει κουρελόχαρτο το δικαίωμα στη δουλειά και τα εργασιακά δικαιώματα».
Σχετικά με την διαδικασία του ελέγχου, αναφέρεται ότι «ο εντοπισμός των πλαστών πτυχίων είναι άλλη διαδικασία, που γίνεται και οφείλει να γίνεται από τις διευθύνσεις διοικητικών υπηρεσιών».
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ήδη και στον Δήμο Πατρέων.
Τέλος, αναφέρεται ότι «το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων, αποφασίζει ότι κανένα στοιχείο και φάκελος εργαζόμενου να μην δοθεί με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλεί, ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις».
Δήμος Αθήνας: Υπέρ του επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων o Καμίνης
Ο επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με το Π.Δ. Παυλόπουλου ήταν το κύριο θέμα του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.
Κι αυτό παρότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στην εισαγωγική ομιλία του αναφέρθηκε μόνον στον έλεγχο των πτυχίων και των πιστοποιητικών σπουδών για ενδεχόμενη πλαστότητα.
Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι ο δήμος είχε ήδη αρχίσει από πέρυσι τον έλεγχο γνησιότητας με δική του πρωτοβουλία και ήδη έχει ελεγχθεί το 90% των 5.000 υπαλλήλων.
Έως σήμερα έχουν επισημανθεί 63 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών.
Ήρθησαν αυτομάτως οι πράξεις διορισμού 35 υπαλλήλων, των οποίων ο διορισμός ήταν σε συνάρτηση με το πτυχίο τους και οι υπόλοιπες 28 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Ο κ. Καμίνης στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι στο δήμο Αθηναίων θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος που έχει ήδη ξεκινήσει. Κι αυτό, όπως είπε, διότι ο έλεγχος που είχε γίνει από το ΑΣΕΠ αφορούσε απλά την ύπαρξη των πιστοποιητικών που επικαλούνταν οι εργαζόμενοι και όχι τον ενδελεχή έλεγχό τους.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να αξιοποιείται σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε πελατειακή σχέση».