Νεκρός ο «Ναζί Χασάπης της Θεσσαλονίκης»

0

664164Στη Συρία φέρεται να πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια ο Αλόις Μπρούνερ, ένας από τους διαβόητους και πλέον καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου, δεξί χέρι του Αντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος.

Ο Μπρούνερ έζησε υπό την προστασία του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, επικεφαλής του ισραηλινού γραφείου του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.

Ο Αλόις Μπρούνερ, αυστριακός αξιωματικός των SS, κρίθηκε ένοχος για τη μεταφορά 125.000 ευρωπαίων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Διέφυγε μετά το τέλος του πολέμου από τη Γερμανία στην Αίγυπτο και έφθασε το 1954 στη Συρία, σύμφωνα με τον Εφρέμ Ζούροφ.

Ο Μπρούνερ διέμεινε έκτοτε στη Δαμασκό με άλλο όνομα και απασχολήθηκε από τον Χάφεζ αλ-Ασαντ ως ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφαλείας, δήλωσε ο Ζούροφ στο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Μπρούνερ εθεάθη το 2003 σε ξενοδοχείο της Δαμασκού, αλλά πηγή των γερμανικών υπηρεσιών Πληροφοριών πληροφόρησε πριν από τέσσερα χρόνια το Κέντρο Βίζενταλ ότι ο εγκληματίας πολέμου έχει πεθάνει και ταφεί στη Συρία.

Αν και δεν προσήχθη ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Αλόις Μπρούνερ δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ερήμην το 1954 στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γλίτωσε σε δύο απόπειρες κατά της ζωής του με παγιδευμένες επιστολές, χάνοντας ένα μάτι και μερικά δάκτυλα. Οι απόπειρες αυτές αποδόθηκαν σε ισραηλινούς πράκτορες.

Σύμφωνα με τον Εφρέμ Ζούροφ, δεν έχει γίνει με απτά στοιχεία δυνατή η εξακρίβωση του θανάτου του Αλόις Μπρούνερ, αλλά ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός με τεκμηριωμένα στοιχεία. Οι έρευνες εμποδίζονται από τον πόλεμο στη Συρία. Εάν ζούσε, ο Μπρούνερ θα ήταν 102 ετών.

Το Κέντρο Βίζενταλ αποφάσισε πριν από μήνες να αφαιρέσει το όνομα του Αλόις Μπρούνερ από τον κατάλογο των καταζητούμενων ναζί εγκληματιών πολέμου, δήλωσε ο Εφρέμ Ζούροφ, διευκρινίζοντας ότι αποφάσισε να δώσει στοιχεία για τον θάνατο του Μπρούνερ όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Express.

«Ηταν διαβόητος, φανατικός αντισημίτης», υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης, είπε ο Ζούροφ και αναφέρθηκε σε συνέντευξη του εγκληματία σε γερμανικό περιοδικό το 1985, στην οποία, όταν ερωτήθηκε εάν έχει τύψεις, απάντησε ότι λυπάται που δεν δολοφόνησε περισσότερους Εβραίους.

Ο «Χασάπης της Θεσσαλονίκης»
Ο Μπρούνερ διετέλεσε επικεφαλής του «Ειδικού Τμήματος της Αστυνομίας Ασφαλείας για τα εβραϊκά ζητήματα Θεσσαλονίκης-Αιγαίου» μαζί με τον ομοιόβαθμό του Ντίτερ Βισλιτσένι.

Από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του εκεί, όλοι οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν να φορούν κίτρινα αστέρια και να σημαίνουν ως «εβραϊκά» τα καταστήματά τους. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν και δύο γκέτο στα οποία μεταφέρθηκαν όλες οι εβραϊκές οικογένειες.

Πήρε το προσωνύμιο «Χασάπης της Θεσσαλονίκης» για τη δράση του εκεί, όταν έστειλε στο Άουσβιτς κι άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες Εβραίους.

Μετά από διαταγή του Άιχμαν στις 10 Μαρτίου 1943, από τις 14 Μαρτίου και έπειτα οργανώνει συρμούς με κλειστά βαγόνια, καθένας από τους οποίους χωρά 2.500-2.800 άτομα, απευθείας προς το Άουσβιτς.

Όσο βρισκόταν ο Μπρούνερ στην Θεσσαλονίκη, έφυγαν από αυτή 17 τέτοιοι συρμοί. Έχοντας καταστρέψει αρχεία, εγκαταστάσεις λατρείας, ακόμη και αυτό το νεκροταφείο των Σεφαρδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, κατόρθωσε μέσα σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων να αποτελειώσει μια από τις πλέον μακραίωνες και δραστήριες εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΑπειλούν και άλλο αντιδήμαρχο: «Πρόσεχε γιατί θα πάθεις τα ίδια»…
Επόμενο άρθροΧωρίς ΕΝ.Φ.Ι.Α. τα δημοτικά ακίνητα…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.