Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ψάχνουν εναγωνίως τους 12 βουλευτές που μένουν για να συγκεντρωθούν οι 180.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό εν όψει της ψηφοφορίας τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ που θα μεταδοθεί στις 18:30 του Σαββάτου, όπου αναμένεται να επισημάνει στους βουλευτές την κρισιμότητα της ψηφοφορίας.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται ο Σαμαράς να αιφνιδιάσει με νέες προτάσεις, όπως έκανε εξάλλου και στο διάγγελμά του όπου πρότεινε συναίνεση για τον ΠτΔ, εκλογές το τέλος του 2015 και αναθεώρηση του Συντάγματος τα επόμενα χρόνια.
Παρέμβαση έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή και ο Αλέξης Τσίπρας, όπου τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αρχή μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου. Μια εθνική προσπάθεια, όμως, που θα έχει διεθνή αντίκτυπο, αφού η ιστορική μας ευθύνη είναι να ανοίξουμε τον δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια χώρα της ευρωζώνης, από νεοφιλελεύθερο πείραμα σε παράδειγμα κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης. Να αποδείξουμε ότι όταν οι λαοί θέλουν, όταν πιστεύουν στις δυνάμεις τους, μπορούν».
Αγωνία για την ψηφοφορία της Δευτέρας
Τόσο οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος, όσο και τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ψάχνοντας τους 12 βουλευτές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει τις ψήφους αυτές από τους ανεξάρτητους βουλευτές, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ:
Ήδη, αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές στήριξαν τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί σε δύο ακόμη ψήφους από τους ανεξάρτητους.
Από την άλλη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει τονίσει πως οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν τον ΠτΔ, ωστόσο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές του κόμματος που έχουν προέλθει από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει όσους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δε βλέπουν με «καλό μάτι» την προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει πως δύσκολα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών και γι’αυτό βρίσκονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις ώστε να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια για επικείμενες εκλογές.