Οι “σκλάβοι” που φτιάχουν τα iphones

0

897861789Η κακομεταχείριση των εργατών σε κινεζικά εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα της Apple ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάρη στην έρευνα που πραγματοποίησε η εκπομπή του BBC, Panorama.

Τα πλάνα που κατέγραψαν με κρυφή κάμερα οι δημοσιογράφοι του καναλιού δείχνουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις μονάδες παραγωγής της εταιρείας όπου κατασκευάζονται τα τελευταία μοντέλα του iPhone με τους εργάτες να καταρρέουν έπειτα από 12 ώρες συνεχούς εργασίας.

Οι εξαντλημένοι από την κούραση εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Πέγκατρον, στα προάστια της Σανγκάης, εμφανίζονται στα πλάνα να αποκοιμούνται εξαιτίας της κούρασης.

Η εκπομπή διαπίστωσε ότι οι κανονισμοί για το ωράριο εργασίας, για τις κάρτες αναγνώρισης των υπαλλήλων, για τους κοιτώνες τους, για τα σεμινάρια τους και για ό,τι αφορά τους ανήλικούς εργάτες παραβιάζονται στα εργοστάσια της Πέγκατρον.

Η Apple ανακοίνωσε ότι διαφωνεί ριζικά με τα συμπεράσματα της εκπομπής.

Ένας από τους δημοσιογράφους της εκπομπής, σε μυστική αποστολή εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας που κατασκευάζει εξαρτήματα για τους υπολογιστές της και χρειάστηκε να εργαστεί 18 ημέρες χωρίς ρεπό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του.

Άλλος δημοσιογράφος σε μυστική αποστολή, η μεγαλύτερη βάρδια του οποίου ήταν 16 ώρες, είπε:

“Κάθε φορά που επέστρεφα στους κοιτώνες, δεν ήθελα να κουνηθώ. Ακόμη κι αν πεινούσα, δεν ήθελα να σηκωθώ για να φάω. Ήθελα απλώς να είμαι ξαπλωμένος και να ξεκουράζομαι. Μου ήταν αδύνατο να κοιμηθώ το βράδυ εξαιτίας του άγχους”.

Η Apple αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνεντεύξεις στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “Δεν γνωρίζουμε καμία άλλη εταιρεία που να κάνει τόσα πολλά σαν την Apple για να εξασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές για να αντιμετωπίσουμε τις παραλείψεις και διαπιστώνουμε διαρκή και σημαντική βελτίωση, αλλά γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας δεν σταματάει ποτέ”.

Η Apple ανακοίνωσε ότι είναι πολύ συνηθισμένο οι εργαζόμενοί της να κοιμούνται στα διαλείμματά τους, αλλά δεσμεύτηκε να εξετάσει τις καταγγελίες ότι αποκοιμιούνται από την εξάντληση εν ώρα εργασίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρακολουθεί το ωράριο περισσοτέρων από ενός εκατομμυρίου εργαζομένων και ότι το προσωπικό στην Πέγκατρον εργάζεται κατά μέσο όρο 55 ώρες την εβδομάδα.

Μετά τις αυτοκτονίες, η Apple δημοσίευσε κανονισμό με οδηγίες αντιμετώπισης των εργαζομένων στα εργοστάσιά της και επιπλέον μετέφερε τμήμα της γραμμής παραγωγής της στα εργοστάσια της Πέγκατρον, στα περίχωρα της Σανγκάης. Αλλά οι μυστικοί ρεπόρτερς της εκπομπής διαπίστωσαν ότι οι κανονισμοί αυτοί παραβιάζονται συχνά.

Οι υπερωρίες υποτίθεται ότι είναι προαιρετικές, αλλά σε κανέναν από τους μυστικούς ρεπόρτερ δεν δόθηκε η επιλογή.

Πέραν των υπερωριών, ένας δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να παρακολουθεί σεμινάρια πριν από τη δουλειά ή ύστερα από αυτή χωρίς να πληρώνεται, ενώ ένας συνάδελφός του υποχρεώθηκε να μοιράζεται τον κοιτώνα μαζί με άλλους 12.

Η Apple υποστηρίζει ότι το ζήτημα με τους κοιτώνες έχει επιλυθεί και ότι ζητεί από τους προμηθευτές να πληρώνουν τους εργαζομένους της αν διαπιστώνει ότι δεν έχουν πληρωθεί για την υποχρεωτική τους παρουσία σε σεμιναριακού τύπου συναντήσεις.

Παιδιά που δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους
Η Πέγκατρον ανακοίνωσε ότι ερευνά προσεκτικά τους ισχυρισμούς του Panorama και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν διαπιστώσει ότι ισχύουν. Οι ρεπόρτερς του Panorama επισκέφθηκαν και το νησί της Ινδονησίας, Μπάνγκα, όπου βρίσκεται η αλυσίδα προμηθειών της εταιρείας.

Εκεί εντόπισε ανήλικα παιδιά να εργάζονται μέσα στη λάσπη συγκεντρώνοντας κασσίτερο – πρώτη ύλη που απαιτείται για την κατασκευή εξαρτημάτων των iPhones και άλλων κινητών τηλεφώνων. Τα παιδιά κινδυνεύουν να καταπλακωθούν ανά πάσα στιγμή από τόνους λάσπης στα πρόχειρα εργοτάξια που στήνουν οι θυγατρικές και οι συνεργαζόμενες εταιρείες της Apple.

“Η ασφάλεια των εργαζομένων είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους, πραγματοποιούμε άρτια εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων μας και δεχόμαστε εξωτερικούς ελεγκτές τακτικά οι οποίοι επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις μας για να προτείνουν τρόπους βελτίωσης ανά τομέα”, αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, όταν δημοσιογράφοι του BBC επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, η διεύθυνση της Apple αρνήθηκε να τους συναντήσει.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΝέο σοκ στην Αυστραλία: Οκτώ παιδιά βρέθηκαν μαχαιρωμένα
Επόμενο άρθρο“Η Ιστορία Του Κοντορεβυθούλη Αλλιώς…”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.