Τι μπορεί να κρύβει ένα ξύλινο φέρετρο με τα αρχικά MC; Πιθανώς κάτι που αναζητά η Ισπανία εδώ και πολύ καιρό.
Τα οστά ενός δοξασμένου τέκνου της, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της, του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (στα ισπανικά γράφεται Cervantes). Ο τάφος του δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ώστε να μπορούν οι πολυπληθείς ανά τον κόσμο θαυμαστές του να τον επισκέπτονται.
Φαίνεται όμως πως η ώρα έφτασε. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» οι ερευνητές, που ψάχνουν τα κατάλοιπα μιας εκκλησίας του 17ου αιώνα, στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, στη Μαδρίτη, βρήκαν το Σάββατο ένα φέρετρο με τα αρχικά MC φτιαγμένα από πρόκες που εξέχουν κατά ενάμιση πόντο. Το φέρετρο έχει μέσα οστά. Στην αρχή υπήρχε δυσπιστία, ωστόσο μετά από συνέχιση των ερευνών, οι επιστήμονες μοιάζουν βέβαιοι πως πρόκειται για τα λείψανα του Θερβάντες, ο οποίος είχε ταφεί εκεί στις 23 Απριλίου 1616.
Οι έρευνες
Τις έρευνες χρηματοδοτεί ο δήμος της πόλης με ποσό γύρω στις 12.000 με 14.000 ευρώ. Την απόφαση έλαβε πριν από περίπου έναν χρόνο, ώστε «να ξεπληρώσει το μεγάλο χρέος του απέναντι στον πρίγκιπα των γραμμάτων» της Ισπανίας, «απέναντι σε αυτήν την προσωπικότητα που ενδεχομένως άφησε το βαθύτερο αποτύπωμα που έχει αφήσει ποτέ Ισπανός στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας (Συνοικία των Γραμμάτων) προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες αλλά επίσης του Λόπε ντε Βέγα, και των μεγάλων αντιπάλων του «Χρυσού Αιώνα», Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα. Εξήντα χρόνια μετά τον ενταφιασμό του συγγραφέα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το 1673, έγιναν εργασίες επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Το ότι στο μοναστήρι βρίσκονταν μοναχές, έκανε τις έρευνες ακόμα πιο δύσκολες.
Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921. Η έρευνα για την ανεύρεση των λειψάνων του συγγραφέα του «Δον Κιχώτη» έχει επικεντρωθεί σε μία υπόγεια κρύπτη 70 τετραγωνικών μέτρων που θεωρείται ότι ήταν ο αρχικός ναός. Η κρύπτη αυτή περιέχει τουλάχιστον έξι κόγχες, όπως και τάφους στο δάπεδό της. Η χρονολόγηση των υπολειμμάτων του κτιρίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ταιριάζουν με την πρώτη φάση της εκκλησίας.
Μαζί με τα οστά, που ο ειδικός ιατροδικαστής αποδίδει στον Θερβάντες, υπάρχουν και άλλα, ατόμων πολλών ηλικιών. Ανάμεσά τους οστά ενός παιδιού που είδαν και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσκλήθηκαν να μπουν στην κρύπτη και να παρακολουθήσουν τις εργασίες.
Τώρα, οι ανθρωπολόγοι διαχωρίζουν τα οστά προσπαθώντας να τα συγκεντρώσουν ανά άτομο. Κατόπιν, θα προβούν σε διάφορες εξετάσεις, αρχικά μακροσκοπικές. Από τα οστά της λεκάνης και του κρανίου αρρένων ανδρών που θα βρεθούν θα αναζητήσουν βλάβες που πιθανώς σχετίζονται με τα οστά του Θερβάντες.
Γνωρίζουμε ότι πέθανε σε ηλικία 68 ετών. Επίσης, ότι είχε τραυματιστεί στο στέρνο κατά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, από μπάλα κανονιού κάτι που σίγουρα έχει αφήσει σημάδια στα οστά. Από τον ίδιο τραυματισμό είχε προβλήματα στο μετακάρπιο του αριστερού χεριού, εξαιτίας των οποίων του είχε προκληθεί αναπηρία. Αλλες ασθένειες, όπως η παραμορφωτική αρθροπάθεια και βλάβες στη σπονδυλική στήλη, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην εξακρίβωση του ποιος είναι ο σκελετός του. Τέλος θα χρονολογηθεί και το ξύλο του φερέτρου.