Σοκ προκαλούν οι πρώτες εικόνες από τα γκαράζ του Norman Atlantic που δημοσίευσε αποκλειστικά η ιταλική ιστοσελίδα brindisioggi.it, καθώς δείχνουν την έκταση της καταστροφής από την φωτιά, ενώ ρεπορτάζ του Έθνους κάνει λόγο για τουλάχιστον 12 μετανάστες που βρίσκονταν στα αμπάρια.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύει το βίντεο, ο χώρος δεν είναι ακόμη απολύτως ασφαλής για να ξεκινήσει η έρευνα, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορέσουν σύντομα να διαπιστώσουν τι ακριβώς έγινε τη νύχτα της 28ης Δεκεμβρίου, πώς ξέσπασε η φωτιά και γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Έθνους, μεταφέρει μαρτυρίες αλλοδαπών στην Πάτρα που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 μετανάστες που “κατάφεραν”, αφού γαντζώθηκαν σε φορτηγά, να μπουν και να ταξιδέψουν κρυμμένοι στα αμπάρια του μοιραίου οχηματαγωγού Norman Atlantic.
Πρόκειται για Αφγανούς και Ιρανούς, στην πλειοψηφία.
Επίσης, μέλη ΜΚΟ της Πάτρας, που συμπαρίστανται στους μετανάστες, εκτιμούν ότι υπάρχει και άγνωστος αριθμός Αφρικανών όπως Σομαλοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί, που πιθανότατα μπήκαν στο καράβι.
Δείτε το βίντεο
Σημειώνεται πως μέλη των οργανώσεων αρωγής, τονίζουν πως είναι αδύνατο οι μετανάστες, στα σημεία του καραβιού, όπου κρύβονται… ν΄ανάβουν και φωτιές, όπως μεταδόθηκε από ελληνικά ΜΜΕ και αναπαράχθηκαν.
“Ο μετανάστης που με χίλιες προφυλάξεις καταφέρνει να γαντζωθεί στο φορτηγό, όταν μπει, δεν ‘σουλατσάρει’ στο καράβι, ούτε κινείται μέσα στ’ αμπάρια, για αυτό και είναι αστεία τα σενάρια που ακούστηκαν σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς, ότι δηλαδή “όλα ξεκίνησαν από φωτιές που είχαν ανάψει οι μετανάστες για να ζεσταθούν””, αναφέρει μέλος ΜΚΟ, στον δημοσιογράφο του Έθνος.
“Η αστειότητα του σεναρίου δικαιολογείται λόγω άγνοιας, η οποία όμως πρέπει να αποκατασταθεί. “Κουρνιάζουν”, σαν φοβισμένα αγρίμια και ταξιδεύουν με κομμένη την ανάσα! Πρέπει να μάθει ο κόσμος πως γι’ αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους η Ελλάδα είναι μόνο ένας σταθμός, αφού θέλουν να φτάσουν σε χώρες του Βορρά, όπου κάποιοι έχουν συγγενείς ή άλλους συμπατριώτες τους, μπορούν να έχουν μία καλύτερη ζωή, η “λαθραία” είσοδος στα πλοία, με προορισμό την Ιταλία, είναι μία από τις ελάχιστες λύσεις που έχουν.
Και είναι πάνω από 1.200 οι αλλοδαποί (Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί κ. ά.) στην παραλιακή ζώνη, που καθημερινά βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να μπορέσουν να τρυπώσουν κάτω από ή μέσα σε κάποιο φορτηγό, που θα τους βάλει σε ένα από τα πλοία”.
“Μη φαντάζεστε ότι επιχειρούν να μπουν σαν τουρίστες με ένα σακίδιο στην πλάτη με τα υπάρχοντά τους, με αλλαξιές ρούχων ή φαγητό για το δρόμο και νερό! Τίποτα απ΄όλα αυτά. Με κίνδυνο τη ζωή τους, γαντζώνονται στα φορτηγά, με τα ρούχα μόνο που φοράνε και όποιο προσωπικό έγγραφο ή άλλο αντικείμενο μπορεί να χωρά στην τσέπη τους, χωρίς έστω και ένα μπουκάλι νερό τις περισσότερες φορές, για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού” αναφέρει.