Βαρβαρότητα χωρίς τέλος βυθίζει την Μέση Ανατολή

0

newego_LARGE_t_420_54461684Σε αέναο κύκλο βίας, ανείπωτης βαρβαρότητας και εμφύλιου σπαραγμού βυθίζεται η Μέση Ανατολή μετά τη συνοπτική εκτέλεση από την Ιορδανία δύο καταδικασμένων σε τρομοκρατία ως απάντηση στη δολοφονία του Ιορδανού πιλότου Μοάζ αλ Κασάεσμπεχ και την απόφασή της να διεξαγάγει «αμείλικτο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους εντός των εδαφών του».

Στο μεταξύ, ο μεγάλος ιμάμης, σεΐχης Αχμεντ αλ-Τάγεμπ του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχαρ, ενός από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ με έδρα την Αίγυπτο, δήλωσε πως «αξίζει στους δολοφόνους να σκοτωθούν, να σταυρωθούν ή να ακρωτηριαστούν».

Οι εκτελέσεις έγιναν χθες τα ξημερώματα με απαγχονισμό στη φυλακή Σουαγκά, έξω από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την Ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον ρόλο της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005, και τον Ζαΐντ αλ Καρμπουλί ο οποίος είχε καταδικαστεί σε υπόθεση που είχε σύνδεση με την Αλ Κάιντα.

Την αλληλεγγύη της προς την Ιορδανία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποτρόπαια εκτέλεση του πιλότου, ταυτόχρονα όμως στην ανακοίνωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι άσκησε κριτική στο Αμάν για την άμεση εκτέλεση δύο Ιρακινών τζιχαντιστών, τονίζοντας πως «η δράση μας πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου».

Ωστόσο, αν και την εκδίκηση για τη δολοφονία του Αλ Κασάεσμπεχ ζητούν με επιτακτικό τρόπο μέλη της φυλής Βεδουίνων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των υποστηρικτών της μοναρχίας των Χασεμιτών αλλά και των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφάλειας, εκτιμάται πως ο Αμπντάλα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.

Το αποτρόπαιο έγκλημα ενδέχεται να αποδυναμώσει την έτσι κι αλλιώς χλιαρή υποστήριξη των πολιτών στην ιορδανική συμμετοχή στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους κι εξάλλου έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμάν αρκετές σχετικές διαδηλώσεις. Η Ιορδανία είναι μία από τις τέσσερις αραβικές χώρες που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις, οι άλλες είναι η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

O στόχος του ISIS
Αλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος των τζιχαντιστών, να αποδυναμώσουν δηλαδή την υποστήριξη των Ιορδανών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, και συχνά στα φανατισμένα μηνύματά τους εστιάζουν στον Χασεμίτη μονάρχη αποκαλώντας τον «Ιορδανό τύραννο».

Επίσης, η Ιορδανία είναι το μόνο αραβικό «σύμμαχο κράτος» που συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Συρία, έχει δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και πολλοί Ιορδανοί σουνίτες εξτρεμιστές βλέπουν με συμπάθεια ή ακόμα και στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος κι αυτό που θεωρούν μάχη του κατά του Ασαντ.

Περίπου δυόμισι χιλιάδες Ιορδανοί πιστεύεται ότι πολεμούν με τους τζιχαντιστές, η τρίτη μεγαλύτερη αραβική δύναμη εντός του ΙΚ μετά τη Σαουδική Αραβία και την Τυνησία. Πολλοί προέρχονται από φτωχά χωριά χωρίς καμία συμπάθεια για το «λούστρο» του Αμάν.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας, 62% πιστεύουν ότι το ΙΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Εχει δε δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα στο Twitter με τίτλο #thiswarisnotourwar (αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος).

Παρόλο το αρνητικό κλίμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα μοιάζει να μένει σταθερός στην πεποίθησή του ότι πρέπει να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός του ΙΚ.

Σύμμαχους στο πλευρό του έχει μουσουλμάνους κληρικούς που καταδίκασαν με σφοδρότητα τη δολοφονία του Αλ Κασάεσμπεχ, με το Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχαρ να εκφράζει «θυμό για την τρομοκρατική πράξη» μιας «σατανικής τρομοκρατικής ομάδας». Στο Κατάρ, η Διεθνής Ενωση Μουσουλμάνων Λόγιων δήλωσε πως η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση «δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ».

ΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ
Τριγμοί στη διεθνή συμμαχία κατά του χαλιφάτου

Η φρικιαστική δολοφονία του Ιορδανού πιλότου θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αναστείλει τις αεροπορικές τους επιθέσεις στη Συρία από την πυρπόληση του Μοάζ αλ Κασάεσμπεχ, γεγονός που έχουν επιβεβαιώσει και οι ΗΠΑ.

Τα Εμιράτα ζήτησαν από τις ΗΠΑ να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της αναζήτησης και διάσωσης των πιλότων ειδικά στο βόρειο Ιράκ. Πάντως, λόγω και της έλλειψης επίσημων στοιχείων, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις ήταν δυναμική και όχι συμβολική.

Επίσης, τα Εμιράτα έχουν εκφράσει στις ΗΠΑ τις ανησυχίες τους για τον ρόλο που παίζει το Ιράν στον πόλεμο κατά του ΙΚ. Διαφωνούν κυρίως με τον εξέχοντα ρόλο που έχουν οι σιίτες μαχητές, οι οποίοι και υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ όπου επικρατούν έντονα αντισουνιτικά αισθήματα. Η Σαουδική Αραβία μοιράζεται επίσης αυτές τις ανησυχίες. Η χώρα πάντως βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά τις «αποκαλύψεις» του Ζακάριας Μουσάουι, του μοναδικού ανθρώπου που έχει καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ήταν μεγάλοι δωρητές της Αλ Κάιντα.

Aναψε φωτιές
Μεταξύ άλλων έχει πει στους δικηγόρους ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν τού είχε αναθέσει να δημιουργήσει μία ψηφιακή βάση δεδομένων με τους δωρητές της οργάνωσης. Κάθε μέρα, επί δύο ή τρεις μήνες, κατά τα λεγόμενά του, περνούσε τα ονόματα δωρητών και το ποσόν που δώριζαν ?ανάμεσά τους και αρκετά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία κατονομάζει.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες. «Ο Μουσάουι είναι ένας διαταραγμένος εγκληματίας, ένας διανοητικά ανίκανος σύμφωνα με αποδείξεις που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν οι δικοί του δικηγόροι. Τα λόγια του δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Στόχος του είναι να κερδίσει την προσοχή για λογαριασμό του και να προσπαθήσει να κάνει αυτό που δεν έκανε μέσω της τρομοκρατίας ?να υπονομεύσει τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Και σαν να μην έφταναν οι πρώτοι αυτοί τριγμοί εντός της συμμαχίας, όλο και πιο συχνά Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν (κατ’ ιδίαν) την απογοήτευσή τους από τα αποτελέσματα των αεροπορικών επιδρομών. Ισχυρίζονται πως από την αρχή των επιδρομών 4 ως 5 χιλιάδες ξένοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ, περίπου ίδιος αριθμός με τους τζιχαντιστές που έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές. Εκφράζουν δε τον φόβο πως αν οι τζιχαντιστές εξακολουθήσουν να αντέχουν στις επιδρομές, τότε θα μπορούν να «ανανεώνουν» τις δυνάμεις τους για χρόνια.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΝέες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Ελλάδος
Επόμενο άρθροΔείτε το “τρελό” διαφημιστικό της Μπαρτσελόνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.