Ευθύνες στις βουλγαρικές Αρχές για μη ορθολογική, και χωρίς σχέδιο, διαχείριση στην απελευθέρωση των τεράστιων όγκων νερού από τα φράγματα της χώρας, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στον Εβρο, τόσο στην πλευρά της Ελλάδας όσο και στην πλευρά της Τουρκίας, κυρίως στην περιοχή της Αδριανούπολης, επιρρίπτουν παράγοντες των δύο χωρών.
Παρά τη σταδιακή υποχώρηση των υδάτων που υπήρξε το Σαββατοκύριακο οι κάτοικοι κατά μήκος του ποταμού Εβρου συνεχίζουν να ζουν ώρες αγωνίας, αφού τώρα φοβούνται ότι από την επιδείνωση του καιρού που προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες ημέρες, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις, ακόμη και στα πεδινά, μπορεί να παγώσει ο υδάτινος όγκος που έχει πλημμυρίσει, δημιουργώντας νέα προβλήματα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών κάνουν λόγο για 250.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει συνολικά σε όλον τον Εβρο. «Για πολλοστή φορά είμαστε θεατές στο ίδιο θρίλερ των πλημμυρών και πρέπει επιτέλους να γίνει σωστή διαχείριση των φραγμάτων στον Εβρο από τη βουλγαρική πλευρά», όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Ομως, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από την Τουρκία. Ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Ερογλου σε δηλώσεις του καταλόγισε ευθύνες στις βουλγάρικες Αρχές, γιατί, όπως είπε, οι υπεύθυνοι δεν αφήνουν τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο στα φράγματα, προκειμένου να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.
Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τη Βουλγαρία για την τακτική που ακολουθεί με την απελευθέρωση τεράστιων όγκων νερού, καθώς και για την εγκατάλειψη του κοινού σχεδίου μεταξύ των δύο χωρών για την ορθολογική διαχείριση του Τούντζα (παραπόταμος που χύνεται στον Εβρο).
Ακόμη ανέφερε ότι στις επαφές που είχε με πλημμυροπαθείς κατοίκους της Αδριανούπολης τού μεταφέρθηκε ότι σχεδιάζουν την κατάθεση μαζικών μηνύσεων κατά της βουλγαρικής πλευράς. «Εχουμε προειδοποιήσει τη βουλγαρική πλευρά και η υπομονή των κατοίκων στην περιοχή της Αδριανούπολης εξαντλείται», είπε ο κ. Ερογλου.
Επίσης ο νομάρχης της Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλι Σαχίμ δήλωσε αγανακτισμένος για την κατάσταση στην περιοχή του, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα, ενώ πάνω από 500 σπίτια «βούλιαξαν» στα πλημμυρισμένα νερά του ποταμού, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την πτώση της στάθμης των υδάτων, κυρίως στον νότιο Εβρο, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως στα Λαγυνά και στον Πόρο, περιμένουν τώρα να υποχωρήσουν τα νερά από τις κατοικημένες περιοχές ώστε να μπορέσουν να μπουν στα σπίτια τους και να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ