Στην έδρα του Δήμου Σουφλίου μεταφέρονται, αυτή την ώρα, με λεωφορεία, κάτοικοι των Λαγυνών, που εκκενώθηκε, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου και τα νερά, με μεγάλη ορμή, μπήκαν στον οικισμό και άρχισαν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Τα τεχνικά συνεργεία καταβάλουν προσπάθειες, με την κατασκευή αναχωμάτων, ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των νερών.
Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.
Αυτή την ώρα, η παροχή των νερών έχει αγγίξει τα 2.760 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ στο Πέταλο το σταθμήμετρο δείχνει επτά μέτρα και ογδόντα εκατοστά, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και ογδόντα εκατοστά.
Νωρίτερα, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μίλησε για «δύσκολη μέρα» και εξήγησε ότι το νερό αρχίζει πλέον και μπαίνει από τα νότια του χωριού Λαγυνά και σπάει τα αναχώματα.
Τις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι των Λαγυνών περιέγραψε στην ίδια εκπομπή η κ. Λίτσα Κακαλή, το σπίτι της οποίας, όπως είπε, έχει ήδη πλημμυρίσει. Με τις καμπάνες να χτυπούν οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από το χωριό. «Πρέπει να γίνει κάτι. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να είμαστε με το άγχος, τώρα θα πλημμυρίσουμε, αύριο θα πλημμυρίσουμε», είπε.
Ο κ. Πέτροβιτς έκανε λόγο για τεράστιες ζημιές στην γεωργία, σημειώνοντας ότι έχουν πλημμυρίσει 180.000 στρέμματα στον Έβρο. Όπως είπε, μια συνήθης ροή στον ποταμό είναι κάτω από τα 700 κυβικά μέτρα, ενώ χθες έφθασε τα 2.600 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.
Ο κ. Πέτροβιτς τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των φραγμάτων της Βουλγαρίας», γιατί «δεν μπορεί να ασθενεί η Βουλγαρία και να ανεβάζει πυρετό ο Έβρος».
ΑΠό την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης υπογράμμισε ότι, χθες το βράδυ, το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφθασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έσπασε το ανάχωμα που προστάτευε τον οικισμό από τα νερά.
«Έχουμε μια πρωτοφανή, ιστορικά ποσότητα νερού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας ότι στο ύψος των Φερών, η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι μεγάλες πιέσεις υδάτων δέχεται και η περιοχή των Φερών, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός Πόρος αργά χθες το βράδυ και περίπου 80 άτομα μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της γύρω περιοχής.
Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και ο ίδιος, όπως και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται στα σημεία που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.