Κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τάσσονται οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

0

komisionΤην κατηγορηματική αντίθεσή τους με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Π.Γ.Δ.Μ., εξέφρασαν ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τόσο οι δύο Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όσο και οι υπόλοιποι ‘Έλληνες Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, ομονόησαν ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας, αφού παρατηρείται μια σειρά από παραβιάσεις, μια σειρά από γκρίζες ζώνες σε πολύ βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες που θέλουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Σε ανάλογο ύφος και η παρέμβαση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην έλλειψη σεβασμού στη συμφωνία της Οχρίδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των μειονοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταγράφονται μια σειρά από παραβιάσεις στον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων ή των άλλων εθνοτήτων. Θέλω να θυμίσω ακριβώς την πληθυσμιακή αναλογία των Αλβανών με τους Σλαβόφωνους που υπάρχουν σ’ αυτή τη χώρα, το σεβασμό των ελευθεριών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τις σχέσεις κράτους-κόμματος, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Το κείμενο από την παρέμβαση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής: «Το ψήφισμα το οποίο βλέπουμε, και τοποθετούμαι ως μέλος της Επιτροπής των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, έχει σοβαρές και θεμελιώδεις αντιφάσεις. Καταγράφει, και μάλιστα πολύ αναλυτικά, μια σειρά παραβιάσεις, μια σειρά γκρίζες ζώνες σε πολύ βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες που ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Από τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων ή των άλλων εθνοτήτων, γιατί θέλω να θυμίσω ακριβώς την πληθυσμιακή αναλογία των Αλβανών με τους Σλαβόφωνους που υπάρχουν σ αυτή τη χώρα, το σεβασμό των ελευθεριών των ΜΜΕ, τις σχέσεις κράτους – κόμματος, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι μόνο μερικά από αυτά. Ποιός θα είναι ο μοχλός πίεσης της ΕΕ από την ώρα που θα δώσουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ώστε να έχουμε να κάνουμε με ένα κανονικό δημοκρατικό κράτος, με ένα κράτος στο οποίο η Δημοκρατία λειτουργεί; Δεν δίδεται απάντηση σ αυτό το ψήφισμα. Αντιθέτως αποδίδεται μόνο στην διαφορά με την Ελλάδα ο λόγος για τον οποίο, ενώ εδώ και 9 χρόνια η ΠΓΔΜ έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί, είναι ουσιωδέστεροι και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη διαφορά με την Ελλάδα. Θέλω όμως να θυμίσω εδώ, ότι η Ελλάδα από το 2008 και μέχρι σήμερα, και με τη νέα Κυβέρνηση, κρατά μια σταθερή στάση κάνοντας το μισό του δρόμου του συμβιβασμού. Έχει ήδη προτείνει μια σύνθετη ονομασία, μια ονομασία έναντι όλων, «erga omnes», προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και περιμένει απάντηση που ποτέ δεν ήλθε. Το τελευταίο είναι ότι επίσης θα ήθελα να θυμίσω και προς τον Εισηγητή, ότι η επίσημη ονομασία είναι πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, FYROM, ως τέτοια υπογράφει η χώρα αυτή με την ΕΕ τη συμφωνία για να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Ως εκ τούτου τουλάχιστον ας σεβαστούμε τα υπάρχοντα, τα κεκτημένα, τα γραμμένα».

Η παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής: «Ενώνω τη δική μου φωνή με τις διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και από την Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης – FYROM. Κι αυτές οι διαπιστώσεις λένε κάτι απλό. Ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει τους τελευταίους 12 μήνες σε όλους τους τομείς προτεραιότητας που έχουμε βάλει κι αυτοί είναι: Τα πολιτικά κριτήρια, οι σχέσεις καλής γειτονίας, το θέμα του ονόματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει οπισθοδρόμηση κυρίως στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διαπιστώνει αύξηση της πολιτικοποίησης των κρατικών θεσμών, του κυβερνητικού ελέγχου των ΜΜΕ ακόμη και στο πλαίσιο της διαδικασίας των εκλογών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ζάεβ, δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα του Κοινοβουλίου και μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση και σκιώδες Κοινοβούλιο.

Στις σχέσεις τώρα καλής γειτονίας. Η χώρα των Σκοπίων , η FYROM, δείχνει τάσεις αλυτρωτισμού. Σας τα είπαν κι άλλοι συνάδελφοι για τα μνημεία για την “Μεγάλη Μακεδονία” στο Γευγελή και στο Γαζί, για προκλητικές ενέργειες σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες, η FYROM δεν είναι έτοιμη για έναρξη Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Όσον αφορά τις τροπολογίες, ακούστηκαν πάρα πολλά, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, κάποιες απ αυτές τις τροπολογίες, τις κοινές τροπολογίες θα τις υπερψηφίσουμε, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Εισηγητή στην τροπολογία Νο 5 να διαγράψει με δική του πρωτοβουλία την λέξη «Macedonian».

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΑναμένονται 1.200 προσλήψεις εποχικών στο Υπουργείο Πολιτισμού
Επόμενο άρθροΗ ξεκαρδιστική στιγμή που η Μαντόνα έφαγε τα μούτρα της στα Brit Awards (βίντεο)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.