Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού και κανείς από τους αθλητές και τις αθλήτριες που τον γνώριζαν δεν την πίστεψε σε πρώτη ανάγνωση.
Ο 5ος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ στην κατηγορία 97 κιλών της ελευθέρας πάλης Αφταντίλ Ξανθόπουλος, υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, 44 χρόνων σήμερα, συνελήφθη από την Αστυνομία ως ένα από τα βασικά μέλη συμμορίας, με καταγωγή από τη Γεωργία, που καταλήστευε κυρίως οικογένειες ηλικιωμένων συμπολιτών μας, αλλά δεν είναι εκείνη, όπως αρχικά διέρρευσε, που με πυρωμένο ηλεκτρικό σίδερο προκαλούσε εγκαύματα στα «θύματά» της.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή του παλαιού πρωταθλητή, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία το 1993, έχει ταυτοποιηθεί πλήρως σε δύο ληστείες από τις συνολικά δέκα για τις οποίες κατηγορούνται εκείνος και οι συνεργάτες του.
Κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας του ο Αφταντίλ, που γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1971 στην πόλη Κουταΐσι, δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα. Ηταν ήσυχος, αμίλητος και συνεργάσιμος με τους προπονητές του. Τον πρώτο καιρό έχανε στην Ελλάδα από τους περισσότερους συναθλητές της κατηγορίας του, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996).
Οι προπονητές του τον χαρακτηρίζουν ως αθλητή χωρίς ιδιαίτερα καλή τεχνική και δύναμη, αλλά με τρομερό πάθος, μαχητικότητα και άγνοια κινδύνου, ακόμα και όταν πάλευε κόντρα στα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας του.
Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των Μεσογειακών Αγώνων (1997), το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1998) και την 4η θέση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (1999). Στη συνέχεια, όμως, βελτιώθηκε τόσο πολύ, που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000).
Η σύζυγος και η κορούλα του -σπουδάζει σήμερα στην Αγγλία- παρακολουθούσαν την προσπάθειά του από την τηλεόραση.
Κέρδισε εύκολα τους Κοντέι (Νιγηρία), Τορτσίναγια (Ολλανδία) και έχασε, εξαιτίας των σκανδαλωδών αποφάσεων των διαιτητών, από τον μετέπειτα χρυσό νικητή Μουρτατζαλίεφ (Ρωσία), για να καταλάβει τελικά την 5η θέση νικώντας τον Ιρανό Χαϊντάρι και να γίνει έτσι σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Είχε βρεθεί ντοπέ με χρήση χασίς
Το 2003 ο Ξανθόπουλος βρέθηκε ντοπέ με χρήση χασίς και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ουσιαστικά αυτό αποτέλεσε και το τέλος της καριέρας του. Το 2001 κατηγορήθηκε, ύστερα από καταγγελία Ελληνα προπονητή, για πλαστογραφία εγγράφων ελληνοποίησης, τιμωρήθηκε με πέντε μήνες φυλάκιση, αλλά το 2002 το Εφετείο τον έκρινε αθώο.
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ