Με ένα χέρι που κρατάει την ελληνική σημαία και με εξωφυλλικό τίτλο «η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» το αμερικανικό περιοδικό The Nation κυκλοφορεί σήμερα αφιερωμένο στο ελληνικό ζήτημα εκτιμώντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ζωτικές παραχωρήσεις από την τρόικα και, κάνοντάς το, ίσως να άλλαξε το μέλλον της Ευρώπης».
Στο εκτενές δημοσίευμα που φιλοξενεί το περιοδικό στις σελίδες του γίνεται ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρουσιάζονται οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνεται ότι «αυτές θα συνεχιστούν για μήνες, με κρίσιμα ορόσημα, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο».
Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «κάποιοι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έξαλλοι με τις παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προδώσει τις υποσχέσεις του».
Στη συνέχεια, προστίθεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, χρειάζεται και το φιλελεύθερο και το ριζοσπαστικό κομμάτι του, γιατί έχει μια διπλή εντολή: να τελειώσει τη λιτότητα και να αποκαταστήσει τα χαμένα δικαιώματα, μένοντας στην ευρωζώνη. Αυτά τα δύο μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ασυμβίβαστα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των Ελλήνων εξακολουθούν να τα επιθυμούν και τα δύο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό που έχει επιτύχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ορισμένες ζωτικής σημασίας παραχωρήσεις, πρώτα απ’ όλα: χρόνο για να βάλει τέλος στην παράλογη απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το δικαίωμα να παρουσιάσει το δικό του μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά αποτελούν μια νίκη μεγαλύτερη από ό, τι μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά και είναι αποτέλεσμα της θέλησης των Ελλήνων διαπραγματευτών να κρατήσουν μια πραγματικά ριζοσπαστική στάση, διακινδυνεύοντας τα πάντα. Με τον τρόπο αυτό, έχουν αλλάξει το μέλλον της ευρωζώνης. Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Τείχος του Βερολίνου. Το σκληροπυρηνικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η πολιτική από την οικονομία».
Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «μια μικρή χώρα επέλεξε να επιμείνει στη δημοκρατία της, παρά την αντίσταση από τις Βρυξέλλες, οξύνοντας την αντίφαση στην καρδιά της ευρωζώνης. Έρχονται εκλογές στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σκληρά από τη λιτότητα».