Πριν από δύο χρόνια το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσε για πρώτη φορά στο Κτίριο της Πειραιώς ένα bazaar βιβλίου δίνοντας στους φίλους του τις πολύτιμες εκδόσεις του σε απίστευτες τιμές. Όσοι το επισκεφθήκαμε εκείνη την πρώτη χρονιά τα χάσαμε με τον πλούτο του υλικού και τις αδιανόητα χαμηλές τιμές. Λευκώματα για τον Γκίκα, τον Εγγονόπουλο, τον Κουν, την Αθήνα του 19ου και του 20ου αιώνα, δοκίμια με σημαίνουσες υπογραφές, κατάλογοι εκθέσεων που άφησαν εποχή… Όλα με έκπτωση που άγγιζε και το 70%. Το Μπενάκη είχε βγάλει πραγματικά στο σφυρί τους «θησαυρούς» του!
Η επιτυχία του Bazaar ήταν μεγάλη κι αυτό, όπως ήταν λογικό, οδήγησε στην καθιέρωσή του. Φέτος διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από τις 14 έως τις 17 Μαΐου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00). 240 τίτλοι, όλοι εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη, περιμένουν τους επισκέπτες στις ίδιες εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Λευκώματα και βιβλία που μελετούν την κλασική αρχαιότητα, τον βυζαντινό πολιτισμό, τη λαογραφία, τη γλυπτική, το θέατρο, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία μπορούν να γίνουν δικά σας χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ενδεικτικά κάποια από τα βιβλία, που θα διατεθούν, είναι:
Ghika και η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του Μεσοπολέμου
Αθήνα 1839-1900. Φωτογραφικές μαρτυρίες
Βασίλης Φωτόπουλος
Ελληνικές θάλασσες
Ι. Μόραλης. Άγγελοι, μουσική, ποίηση
Κάρολος Κουν. Οι παραστάσεις
Κριεζώτου 3. Το σπίτι, το εργαστήρι και η Πινακοθήκη του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κώστας Μπαλάφας. Η χώρα μου
Κώστας Μπαλάφας. Φωτογραφικές μνήμες από τη σύγχρονη Ελλάδα
Νικόλαος Τομπάζης (1894-1986). Ινδίες – Ελλάδα
Νίκος Εγγονόπουλος. Ο ζωγραφικός του κόσμος
Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου
Φιλική συμβουλή. Σπεύσατε την πρώτη μέρα του Bazaar αν θέλετε να προλάβετε κάποιες από τις πλέον πολύτιμες εκδόσεις, διότι, όπως καταλαβαίνετε, αυτές είναι που γίνονται και ανάρπαστες με το καλημέρα σας. Επιπλέον, φέτος στο πλαίσιο του Bazaar, διοργανώνεται την Κυριακή 17 Μαΐου κι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μία πρωτότυπη δράση στην έκθεση «Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο». Πρόκειται για ένα ταξίδι στον περιπετειώδη κόσμο του σκίτσου.