Όπως έκαναν γνωστό πηγές προσκείμενες στον Επίτροπο μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα δοθούν συνολικά στην Ευρώπη 9,2 δισ. για την περίοδο 2014-2020, για τη Μετανάστευση, Άσυλο, Εξωτερικά Σύνορα, Εσωτερική Ασφάλεια και Εσωτερικές Υποθέσεις.
Η Ελλάδα θα λάβει από τα ανωτέρω Ταμεία ποσό 460,7 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το τρίτο σε ύψος μέγεθος, ύστερα από την Ιταλία και την Ισπανία. Ειδικότερα:
* Για τη Μετανάστευση, Άσυλο και Ένταξη θα λάβει 259,2 εκατ. ευρώ.
* Για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας Συνόρων 166,8 εκατ. ευρώ.
* Για τον εξοπλισμό της FRONTEX 14 εκατ. ευρώ (1 πλοίο ακτοπλοΐας, και ένα μηχάνημα φωτοανίχνευσης), λόγω της συμμετοχής της χώρας μας στην ειδική δράση τηςFRONTEX.
* Για την Εσωτερική Ασφάλεια, θα λάβει 20,5 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, αναμένονται οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα, για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αρχικά κατατέθηκε από την Ελλάδα στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014, επικαιροποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής στους τομείς διαχείρισης των συνόρων, το Άσυλο και την επιστροφή των μεταναστών. Υπάρχουν δεσμεύσεις από καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που πρέπει να τηρηθούν.
Ο στόχος των ελληνικών αρχών πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων. Ειδικότερα:
* Απορρόφηση των ποσών της προηγούμενης δημοσιονομικής περιόδου 2007-2014, προκειμένου να απορροφηθεί το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, κατ’ εκτίμηση.
* Επίσπευση έγκρισης των δύο εθνικών προγραμμάτων, ποσού 13 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγράμματα και δράσεις, που διαχειρίζεται απευθείας η Επιτροπή, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, κ.λπ.), παρέχοντας έτσι δυνατότητα επιπλέον εισροής κοινοτικών κονδυλίων στη χώρα μας.
Σε ότι αφορά την οικονομία ενισχύεται η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μετά την απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «ξεκλειδώσει» πακέτο ύψους 300 εκατ. ευρώ από πόρους των κοινοτικών ταμείων. Τα χρήματα αυτά λογίζονται στον Μάρτιο και ενισχύουν την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία.
Ενθαρρυντική είναι επίσης και η αύξηση των εσόδων τον Μάρτιο κατά 13%, καθώς 400 εκατ. ευρώ επιπλέον μπήκαν στα δημόσια ταμεία σε σχέση με την πρόβλεψη για τους τρεις πρώτους μήνες.
Τα ποσά αυτά σε συνδυασμό με τα 550 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η κυβέρνηση από τα κέρδη του ΤΧΣ και τα 150 εκατ. ευρώ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, κλείνουν το κενό που προέκυψε τον Ιανουάριο και σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ «ξαναβάζουν το τρένο στις ράγες».