Ένα ρεπορτάζ – βόμβα του διεθνούς πρακτορείου Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί η τουρκική κυβέρνηση για την ανοχή που έχει επιδείξει απέναντι στους τζιχαντιστές που έχουν αναπτύξει τη δράση τους …..
στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με κύριο στόχο τόσο την πτώση του καθεστώτος Ασάντ όσο και τους κουρδικούς πληθυσμούς που ζουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Συρίας και Ιράκ.
Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της χωροφυλακής, σύμφωνα με το Reuters.
Στο επίμαχο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Aσαντ.
Το ρεπορτάζ επικαλείται Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής αστυνομίας ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτές, η ΜΙΤ φέρεται επί ένα χρόνο να βοηθούσε στη μεταφορά πυραύλων και πυρομαχικών προς τη Συρία με παραλήπτες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα.
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιστατικά, ένα το Νοέμβριο του 2013 και ένα τον Ιανουάριο του 2014 στην περιοχή των Αδάνων. Τότε τέσσερα φορτηγά ερευνήθηκαν με εντολή εισαγγελέων καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφεραν όπλα.
Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επιτράπηκε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους όταν οι αξιωματούχοι της MIT, που συνόδευαν το φορτίο, διατύπωσαν απειλές εναντίον της αστυνομίας και προέβαλαν αντίσταση στην έρευνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα τρία φορτηγά, που η αστυνομία σταμάτησε στις 19 Ιανουάριου, ανήκαν στη MIT και πως μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία.