Το… μαξιλάρι των “120” επιχειρεί να προστατέψει το Μέγαρο Μαξίμου, τραβώντας από την ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, τόσο τις ρυθμίσεις για τις πρόωρες συντάξεις, όσο και τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε δύο εικοσιτετράωρα από σήμερα και στην κρίσιμη ολομέλεια θα συζητηθούν, για να πάρουν “πράσινο φως” ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, “ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη” και η ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
“Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ποιες ασφαλιστικές διατάξεις πάνε για… μετά
Οι διατάξεις του ασφαλιστικού που δεν θα περιληφθούν τελικά στο πολυνομοσχέδιο αφορούν σε ισοδύναμα μέτρα για αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και για την σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Οι εκκρεμότητες παραμένουν για τις επόμενες εβδομάδες.
Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πολιτικές για την πλήρη αποκατάσταση των δημοσιονομικών ζημιών που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ. Συμβούλιο της Επικρατείας) σε σχέση με:
– τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012
– την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα είναι από κοινού συμφωνημένα.
Επίσης, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της διάταξης η οποία δεν συμπεριελήφθη τελικά στον πρώτο εφαρμοστικό, πρέπει να θεσπιστεί η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα, η διάταξη που “αποσύρθηκε” όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:
– Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
– Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας.
Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επίσης, απαιτείται διάταξη για τη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) μέχρι το 2019.