Το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ τίθεται ξανά επί τάπητος. Εκπρόσωποι της ομάδας, του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα σημεία στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων. Το υπουργείο πάντως δείχνει να αντιμετωπίζει με αμηχανία το ζήτημα, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις της ομάδας να προχωρήσει σύντομα το έργο και στην ανάγκη να εξεταστούν διεξοδικά οι διαφορετικές πτυχές μιας πολύπλοκης –από πολλές απόψεις– μητροπολιτικής παρέμβασης.
Η πρώτη συνάντηση της επιτροπής, τη δημιουργία της οποίας ζήτησε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα θέσουν υπ’ όψιν των συμμετεχόντων όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις φορέων, υπηρεσιών και πολιτών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία διαβούλευσης (η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη). Το υπουργείο θα ζητήσει από την ΑΕΚ να τοποθετηθεί στις όποιες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επιμέρους τροποποιήσεων. Στόχος του υπουργείου πάντως είναι, ει δυνατόν, να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στον δήμο (που, υπενθυμίζεται, γνωμοδότησε αρνητικά) και την ΠΑΕ, τουλάχιστον στα βασικά θέματα.
Οσο για τον κ. Σκουρλέτη; Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί επί των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας (σε όποια κατεύθυνση, θετική ή αρνητική) είναι καθαρά ζήτημα των αδειοδοτικών υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί. Πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι, πέρα από την όποια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, το διαδικαστικό κομμάτι δεν είναι αμελητέο, καθώς το γήπεδο χωροθετείται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με ειδικά χαρακτηριστικά και θεωρείται έργο μητροπολιτικής σημασίας. Ανάμεσα στα «δύσκολα» ζητήματα είναι η αντιμετώπιση της όχλησης που θα προκαλέσει η λειτουργία του όχι μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή την κυκλοφοριακή επιβάρυνση και την έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Τα περιθώρια ελιγμών, πάντως, από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι πολλά, εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2153/15 και 2154/15). Η απόφαση «έκλεισε» οριστικά τα δύσκολα θέματα του αποχαρακτηρισμού και της παραχώρησης επιπλέον δημόσιας δασικής έκτασης, της παραχώρησης δημόσιας έκτασης για ένα ιδιωτικό έργο και της τροποποίησης με νόμο του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή. Με αυτό το δεδομένο, παρότι η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ και σε επόμενα στάδια (λ.χ., έκδοση οικοδομικής άδειας), τα περιθώρια ακύρωσης του έργου μέσω της δικαστικής οδού είναι ελάχιστα.
Σύμφωνα με την προμελέτη, το γήπεδο θα έχει έκταση 25.373 τ.μ. και χωρητικότητα 32.000 θεατών.