Ο Πόλεμος του Περσικού Κόλπου αποτέλεσε κομβικό σημείο σε πολλούς τομείς: Στον τομέα των στρατιωτικών, αποτέλεσε την πρώτη ευρείας κλίμακας εφαρμογή του δόγματος «AirLand Battle», που αποτελούσε το δόγμα της Δύσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, προοριζόμενο για εφαρμογή στην Ευρώπη σε περίπτωση σοβιετικής εισβολής, ενώ στα ΜΜΕ ήταν η πρώτη πολεμική αναμέτρηση η οποία χαρακτηρίστηκε από ζωντανές μεταδόσεις και εικόνες από τα θέατρα επιχειρήσεων – με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «video game war».
Ο Πόλεμος του Περσικού Κόλπου – η στρατιωτική αντίδραση μιας συμμαχίας 34 χωρών (συμμετείχε και η Ελλάδα, που απέστειλε μία φρεγάτα στον Κόλπο και παρείχε βοήθεια με στρατιωτικές διευκολύνσεις κυρίως με τη Βάση της Σούδας) υπό τις ΗΠΑ απέναντι στην εισβολή του Ιράκ (καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν) στο Κουβέιτ και η συντριβή της ιρακινής πολεμικής μηχανής, που μέχρι τότε χαρακτηριζόταν μια από τις πιο ισχυρές στον κόσμο- έλαβε χώρα μερικά χρόνια μετά τον πολυετή πόλεμο Ιράν- Ιράκ, από τον οποίο, παρά το αμφίρροπο αποτέλεσμα, το καθεστώς Σαντάμ είχε αναδειχθεί ισχυρό και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η κατοχή του Κουβέιτ από τις ιρακινές δυνάμεις άρχισε στις 2 Αυγούστου 1990, επιφέροντας οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολούθησε η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία από τον τότε πρόεδρο, Τζωρτζ Μπους (τον πρεσβύτερο). Άλλες χώρες εισήλθαν στη στρατιωτική συμμαχία, τη μεγαλύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον μεγαλύτερο όγκο των δυνάμεων να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τη Μ. Βρετανία και την Αίγυπτο.
Η στρατιωτική δύναμη που συγκεντρώθηκε στον Κόλπο αριθμούσε 1.000.000 στρατιώτες, 1.800 αεροσκάφη, μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων, ενώ ήταν εξοπλισμένη με όπλα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα, για χτυπήματα χειρουργικής ακριβείας. Την ίδια ώρα, η δύναμη του Σαντάμ είναι κατώτερη αριθμητικά αλλά και ποιοτικά.
Η πρώτη φάση της επιχείρησης, υπό την κωδική ονομασία «Desert Shield» είχε στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία και την άμυνά της, και η δεύτερη ήταν η διάσημη «Καταιγίδα της Ερήμου» (Desert Storm) η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του ιρακινού στρατού.
Η έναρξη της «Καταιγίδας της Ερήμου», στις 17 Ιανουαρίου – 25 χρόνια πριν- άρχισε με αεροπορικούς και ναυτικούς βομβαρδισμούς, που ακολουθήθηκαν από χερσαία επίθεση. Η συνολική διάρκεια ήταν πέντε εβδομάδες, και το τελικό αποτέλεσμα η απώθηση των ιρακινών δυνάμεων από το Κουβέιτ και η εισχώρηση στο ιρακινό έδαφος- χωρίς όμως να πέσει το καθεστώς Σαντάμ.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερες εντάσεις προκάλεσε η εκτόξευση πυραύλων Scud από το Ιράκ κατά του Ισραήλ (καθώς και της Σαουδικής Αραβίας), με στόχο την πρόκληση αντίδρασης από πλευράς του, ώστε να προκληθεί ντόμινο αντιδράσεων στον Αραβικό Κόσμο- και οι αναχαιτίσεις Scud από πυραύλους Patriot αποτέλεσαν ένα από τα πιο γνωστά «κεφάλαια» του πολέμου. Η κατάπαυση του πυρός κηρύχθηκε 100 ώρες μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.
Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν μικρές (358 νεκροί, 776 τραυματίες και 41 αιχμάλωτοι) και πολύ μεγάλες για τους Ιρακινούς (25.000 νεκροί στρατιωτικοί, 100.000 άμαχοι, 75.000 τραυματίες και 63.000 αιχμάλωτοι). Ο Α’ Πόλεμος του Κόλπου είχε τις εξής συνέπειες:
- Απελευθέρωση του Κουβέιτ.
- Μεγάλες απώλειες και καταστροφές σε Ιράκ και Κουβέιτ.
- Κούρδοι και Σιίτες γνώρισαν στη συνέχεια μεγάλη καταπίεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
- 400.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από το Κουβέιτ ως συνεργάτες των ιρακινών εισβολέων (ανάμεσά τους και μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων).
- Κυρώσεις κατά του Ιράκ από τον ΟΗΕ.
- Το αμερικανικό γόητρο ανυψώθηκε για πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ.
- Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία έγινε μόνιμη στην περιοχή.
- Κόστισε 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια .Οι Αμερικανοί κατέβαλαν τα 9 δισεκατομμύρια και οι Σύμμαχοι τα υπόλοιπα.