Το φιλί αποτελεί για τους καλλιτέχνες την απόλυτη έκφραση του έρωτα και αποτυπώνεται στον καμβά αλλά και στην πέτρα, με εξαιρετικούς πίνακες ζωγραφικής αλλά και γλυπτά να “πλημμυρίζουν” έρωτα. Με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου, μια συλλογή από τέτοιες δημιουργίες έρχεται για να αποθεώσει τον έρωτα στην καλλιτεχνική του μορφή…
«Έρως και Ψυχή», του Antonio Canova, 1787-1793
Ο σπουδαίος Βενετσιάνος γλύπτης εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία και λάξευσε σε μάρμαρο ένα από τα πιο επιβλητικά αγάλματα της Νεοκλασικής περιόδου στην Ευρώπη. Το εκθαμβωτικό του έργο αποδίδει με τον πιο ζωντανό τρόπο τον πολύπαθο έρωτα του φτερωτού θεού Έρωτα και της θνητής Ψυχής. Σήμερα, το άγαλμα εκτίθεται στο μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.
«To Φιλί» του Rodin, 1882-1889
Το μαρμαρένιο αριστούργημα του Auguste Rodin αποτελεί σπουδαία κληρονομιά της Αναγεννησιακής γλυπτικής, καθώς και μια από τις πιο ρεαλιστικές απεικονίσεις του έρωτα στη Δυτική τέχνη. Το «Φιλί» αναπαριστά το δυνατό, αλλά παράνομο έρωτα ανάμεσα στην Ιταλίδα αριστοκράτισσα Francesca da Rimini και το νεαρό Paolo, μικρότερο αδερφό του συζύγου της. Το άγαλμα μπορούμε να θαυμάσουμε στο μουσείο Rodin στο Παρίσι.
«Πυγμαλίων και Γαλάτεια», Jean-Léon Gérôme, 1890
Το έργο αποτελεί σύμβολο της αιώνιας αγάπης και ταυτόχρονα αλληγορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αφού ο δημιουργός ερωτεύεται το δημιούργημά του. Για την ιστορία, όταν ο περίφημος γλύπτης και βασιλιάς της Κύπρου, Πυγμαλίωνας, αντίκρυσε τη μαρμαρένια Αφροδίτη του, έπεσε αιχμάλωτος του έρωτά της.
«Το φιλί» του Edvard Munch, 1897
Αντιπροσωπευτικός πρόδρομος του Εξπρεσιονισμού, ο Νορβηγός Edvard Munch είναι διάσημος για τον ανατριχιαστικό πίνακά του «Η Κραυγή». Παρότι το θέμα του εδώ είναι ο έρωτας, ο ζωγράφος παραμένει πιστός στα σκοτεινά εξπρεσιονιστικά πρότυπα και αναπαριστά με δραματικό τρόπο το αγνό συναίσθημα του έρωτα. Έτσι, οι δυο πανομοιότυπες μορφές μπλέκονται η μία με την άλλη και «κλειδώνουν» με ένα φιλί τόσο παθιασμένο που δεν αφήνει χώρο για τίποτα άλλο στον πίνακα. Το έργο εκτίθεται στο μουσείο Munch στη Νορβηγία.
«Το φιλί» του Κλιμτ, 1908-1909
Ίσως το πιο διάσημο φιλί στην ιστορία της τέχνης καθώς και ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Αυστριακού ζωγράφου. Το αριστούργημα του Gustav Klimt είναι μια ελεγεία στον έρωτα και την αγάπη. Λέγεται μάλιστα πως ο συγκεκριμένος πίνακας είναι βιωματικός και απεικονίζει το δικό του έρωτα με την κοκκινομάλλα αγαπημένη του, Emilie Flöge. Ο δημοφιλής πίνακας βρίσκεται στην Österreichische Galerie του παλατιού Belvedere στη Βιέννη και συγκεντρώνει εκατοντάδες βλέμματα ημερησίως.
«Οι εραστές» του Rene Magritte, 1928
To σουρεαλιστικό αριστούργημα του Magritte προκαλεί δέος και ανατριχίλα στη θέασή του. Δύο εραστές αγκαλιάζονται και προσπαθούν να φιληθούν φορώντας σάβανα στο κεφάλι. Ο πίνακας δέχεται πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες, ανάλογα πώς θα το εκλάβει ο εκάστοτε θεατής. Έτσι μπορεί να συμβολίζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα ή την αγάπη που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, ενώ, για τους πιο αισιόδοξους, ο πίνακας αποτελεί φόρο τιμής στην αληθινή αγάπη που υπερβαίνει κάθε εμπόδιο. «Οι εραστές» εκτίθενται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
«Kiss V», του Roy Lichtenstein, 1964
Ο περίφημος pop art καλλιτέχνης έχει ζωγραφίσει ερωτευμένα ζευγάρια σε κάθε πιθανή εκδοχή, πάντοτε όμως «πειραγμένα» χρωματικά και πάντοτε σε κοντινό κάδρο. Ο συγκεκριμένς πίνακας απεικονίζει δύο «πιξελιασμένους» εραστές σφιχτά αγκαλιασμένους, ωστόσο τα δάκρυα της γυναίκας δημιουργούν εύλογα την εξής αμφισημία: αποχαιρετιούνται ή επανενώθηκαν;
«Το Φιλί» του Pablo Picasso, 1967
Ο έρωτας και το σεξ υπήρξαν τεράστια κεφάλαια στη ζωή του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, εμπνέοντας έτσι και τις δημιουργίες του. Στο συγκεκριμένο πίνακα, η σαρκική απόλαυση είναι στο επίκεντρο: οι ερεθισμένοι εραστές φιλιούνται με πάθος αποθεώνοντας τη σαρκική ηδονή μέσα από μια λάγνα αγκαλιά. Ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφισε το συγκεκριμένο πίνακα λίγο πριν κλείσει τα 86, διατυμπανίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που είχε το σεξ στη ζωή του μέχρι τέλους.