«Μας χτυπούσαν και μας φώναζαν» αποκαλύπτει ένα Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος πέρασε χθες τα σύνορα – Τι υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Απάνθρωπη μεταχείριση καταγγέλλει ότι υπέστη από τους Σκοπιανούς στρατιώτες ένα Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες άλλους μετανάστες επιχείρησε χθες να αποδράσει από τον λασπότοπο της Ειδομένης και να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Όπως καταγγέλλει ο Σύρος, με το που πέρασε μαζί με εκατοντάδες άλλους το ποτάμι που βρίσκεται κοντά στην Ειδομένη και έφτασε στα Σκόπια, αντίκρισε στην άλλη πλευρά τους στρατιώτες της ΠΓΔΜ.
«Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους. Ζητούσαν από όλους μας να κάτσουμε στο έδαφος και εκεί μείναμε όλη νύχτα καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύρος πρόσφυγας.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στις 2 τη νύχτα, ένα φορτηγό του στρατού πήρε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί. Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν, έξω από τα Σκόπια, μέσα από αυτήν την τρύπα», εξηγεί ο Σύρος.
Όπως συμπληρώνει, οι μετανάστες αναγκάστηκαν στη συνέχεια να περπατήσουν 5-6 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα. «Ήταν τρομακτικά. Πάνω από 1500 άτομα γυρίσαμε. Τελικά δεν πέρασε κανένας στα Σκόπια και γυρίσαμε όλοι στην Ελλάδα», καταλήγει.
Την ίδια στιγμή, άλλος ένας από τους πρόσφυγες που πέρασαν χτες τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και επέστρεψαν κακήν κακώς στην Ελλάδα καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από τους Σκοπιανούς στρατιώτες, την στιγμή που τον έσπρωχναν για να περάσει την τρύπα στον φράχτη και να περάσει ξανά στο ελληνικό έδαφος.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει επαναπροώθηση προσφύγων από την ΠΓΔΜ
Δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.
Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής απο τα Σκόπια, ουτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.
Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.
Σκόπια: Και οι 1.500 που μπήκαν παράνομα χθες, επέστρεψαν στην Ελλάδα
Χάος επικρατεί για άλλη μια ημέρα σήμερα στο προσφυγικό ζήτημα. Την ώρα που η Αθήνα επιμένει πως θα ακολουθήσει την επίσημη διπλωματική οδό με τα Σκόπια για το αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που πέρασαν με τα πόδια χθες στην γειτονική χώρα, ανακοίνωση του σκοπιανού υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι όλοι, και οι 1.500, πρόσφυγες και μετανάστες που κατόρθωσαν να περάσουν χθες στο έδαφός τους επιστράφησαν στην Αθήνα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».
Αντίθετα, η κυβέρνηση διαψεύδει κάτι τέτοιο, και διά στόματος του αρμόδιου υπουργού για τον Συντονισμό των δράσεων στο προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα τονίζει πως «θα ακολουθηθεί η διπλωματική οδός». «Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο (σ.σ. ότι επέστρεψαν οι πρόσφυγες)», δήλωσε ο κύριος Βίτσας στον Σκάι και συνέχισε: «Όλα θα γίνουν επισήμως, με τη μέθοδο της διπλωματίας, τίποτα άλλο δεν γνωρίζουμε. Η εντολή είναι να ακολουθηθούν οι συνήθεις πρακτικές, οτιδήποτε άλλο, από την άποψη του διεθνούς δικαίου είναι παράνομο». «Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση της συνθήκη της Γενεύης» τόνισε.
Εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων από τα Σκόπια, θα την εξετάσουμε, τονίζει σε συνεντεύξεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού της Κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν υπάρχει καμία εκ των προτέρων συμφωνία για το ζήτημα.
Νωρίτερα, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, υποστήριξε πως πρόκειται για μια «οργανωμένη» και «ξεκάθαρη» προσπάθεια ενθάρρυνσης των μεταναστών να βρουν παράνομα περάσματα στον δρόμο προς την Ευρώπη.
«Μαζική και οργανωμένη ώθηση σήμερα ομάδων μεταναστών στο να περάσουν στην Μακεδονία μέσω παράνομων περασμάτων. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ενθάρρυνση να χρησιμοποιήσουν παράνομα περάσματα στον δρόμο για την Γερμανία και άλλους προορισμούς. Περισσότεροι μετανάστες που δημιουργούν καταυλισμούς με σκηνές στα σύνορα ενθαρρύνουν μόνο τους δουλέμπορους και χειροτερεύουν τις ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο ενωμένη και ανθρώπινη απάντηση από την ΕΕ μπορεί να αποτρέψει τους δουλέμπορους να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα σε κάθε χώρα της Οδού προς την Ευρώπη», έγραψε ο Ποπόσκι.