Προσφυγικό: Η Συμφωνία στην ΕΕ άφησε στον “αέρα” όσους βρίσκονται στην Ελλάδα!

0

image

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε σε νέα συνάντηση των Ευρωπαίων
αξιωματούχων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης: 

– Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφονται στην Τουρκία, σε πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και χωρίς να γίνονται ομαδικές απελάσεις.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.

-Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή που η σχετική αίτησή τους απορριφθεί θα επιστρέφονται στην Τουρκία, με έξοδα που θα καλύπτει η Ε.Ε.

-Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την βοήθεια των θεσμών και των υπηρεσιών της Ε.Ε. θα προβούν στις διμερείς διατυπώσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι η αποστολή Τούρκων παρατηρητών (συνδέσμων) στα ελληνικά νησιά και αντίστοιχη εγκατάσταση Ελληνων αξιωματούχων στα τουρκικά παράλια, ήδη από τις 20 Μαρτίου, που θα εργαστούν για την ομαλή λειτουργία αυτών των διαδικασιών. 

-Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα αναλαμβάνει έναν χώρα της Ευρωπαικής ένωσης. Συνολικά, 72.000 πρόσφυγες από τη Συρία μπορούν να εγκατασθούν σε ευρωπαικές χώρες. Προτεραιότητα έχουν όσοι δεν έχουν προσπαθήσει έως τώρα να μπουν παράνομα στην Ε.Ε.

Πάντως, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους πρόσφυγες και  τους μετανάστες που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Στη συμφωνία αναφέρεται πως όταν οι παράτυπες ροές θα έχουν σταματήσει ή μειωθεί εξαιρετικά, θα δημιουργηθεί μηχανισμός μετεγκατάστασης σε εθελοντική βάση, με συμμετοχή όσων κρατών – μελών το επιθυμούν. Αυτό καθιστά εξαιρετικά ασαφή την οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Την ίδια στιγμή στο κείμενο συμπερασμάτων των 28 αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο να υποστηρίξει την ικανότητα της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στο πλαίσιο του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου επανεισδοχής και την συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε από την 1η Ιουνίου 2016.

 – Ο οδικός χάρτης για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. θα επιταχυνθεί, με ορίζοντα τα τέλη Ιουνίου 2016, εφ΄ όσον η Τουρκία εκπληρώσει το σύνολο των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

-Οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και σημειώνουν ότι το κεφάλαιο 33 της ενταξιακής διαπραγμάτευσης θα ανοίξει εντός του τρέχοντος εξαμήνου της ολλανδικής προεδρίας…

Προηγούμενο άρθροΤρεις νεκροί σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στους Αγίους Αναργύρους
Επόμενο άρθροΒίντεο της συντριβής Boeing στη Ρωσία – Κύπριος ο πιλότος
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.