Πάπας-Πατριάρχης-Αρχιεπίσκοπος: Μια προσευχή για τους πρόσφυγες

0

466Στέλνοντας μήνυμα θαυμασμού προς τον ελληνικό λαό σε δισεκατομμύρια χριστιανών σε όλον τον κόσμο αλλά και σε όλη την ανθρώπινη κοινότητα ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό, καλώντας τους πρόσφυγες να μην χάνουν την ελπίδα τους και λέγοντας:

«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να εφιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση. Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας και να μιλήσουμε στο όνομά σας ως άνθρωποι που εκπροσωπούν την πίστη, ελπίζοντας ο κόσμος να προσέξει αυτές τις καταστάσεις και να αποκριθεί».

Ευχαριστώντας τους Έλληνες ο Πάπας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Λίγο αργότερα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά «ευχαριστώ».

Αλλά και στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξή του στο νησί ο Πάπας εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τον ελληνικό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε και τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

 
Ιστορική επίσκεψη ανθρωπιάς με ηχηρά μηνύματα

Από το κέντρο της Μόριας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος απηύθυνε έκκληση «να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση» και «να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά παιδάκια να ξεβράζονται στις ακτές του Αιγαίου».

Φτάνοντας στη Μόρια, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συνομίλησαν αρχικά με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που με ζωγραφιές τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ένας νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν, αλλά και όταν γυναίκα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και πλησίασε τον πρόσφυγα με γοερό επίσης κλάμα. Ξεχώρισε ακόμη η στιγμή που προσφυγόπουλα τραγούδησαν στα αραβικά μπροστά στους τρεις ιεράρχες.

Σε μια συμβολική κίνηση οι τρεις ιεράρχες γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων, ενώ αναχωρώντας για τη Ρώμη ο Ποντίφικας πήρε μαζί του 12 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν από την Καθολική Εθελοντική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου με έδρα τη Αιώνια Πόλη.

 
Ιστορική επίσκεψη ανθρωπιάς με ηχηρά μηνύματα

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΜεγάλος σεισμός 7,1R στην Ιαπωνία!
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για το προσφυγικό
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.